Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Ytterligare en studie visar på problematiken med luftföroreningar i våra städer. Enligt en ny rapport riskerar förskolebarn i trafiktäta storstadsområden att andas in en dubbelt så hög dos av luftföroreningar jämfört med barn i medelstora och mindre orter, trots att de är utomhus betydligt kortare tid per dag.

    Resultaten i rapporten tyder på att det finns påtagliga skillnader för de barn som växer upp i stora städer jämfört med barn som växer upp i medelstora och mindre orter när det kommer till tid spenderad utomhus på förskolans gård. 

    Barnen på de trafikexponerade förskolorna i Malmö var ute betydligt kortare tid än de andra förskolebarnen i mindre tätorter. Trots detta hann de andas in en dubbelt så hög dos av förorenade partiklar per minut jämfört med barnen på förskolorna i de mindre och landsbygdsnära orterna. 

    Dessutom visar rapporten att tre av förskolorna i Malmö som ingick i studien överskred WHO:s (Världshälsoorganisationens) gränsvärden för kvävedioxid under sina respektive mätveckor. 

    Luftföroreningar störst hälsorisk i Europa

    Att barn och andra utsätts för luftföroreningar i städer är problematiskt; som SMB tidigare rapporterat är luftföroreningar den största hälsorisken i Europa, enligt Europeiska miljöbyrån. Luftföroreningar kan bland annat kopplas till diabetes, lungsjukdomar och cancer. Dessutom visar studier att nära var femte dödsfall i världen kan kopplas till fossila föroreningar. 

    Dessutom leder luftföroreningar till sämre lungutveckling och astma hos barn. Trots att riskerna med luftföroreningar, som är extra allvarliga i större städer med mer trafik, påvisas och om igen, fortsätter våra städer att förorenas med fossila bränslen och farliga partiklar från trafiken. 

    Sverige har i jämförelse med många andra länder bättre luftkvalitet, men likväl är luftföroreningar ett problem som kräver lösningar även här. Enligt Naturvårdsverket behöver föroreningarna minska och har konkreta förslag på hur, framförallt kopplat till trafiken:

    Införande av krav på bränslen och reningsutrustning samt ytterligare minskning av användningen av dubbdäck skulle kunna bidra till en positiv utveckling av luftens kvalitet i många tätorter. En viktig regional källa till luftföroreningar är även sjöfarten.

    Frågan är nu vem som ska se till så att nödvändiga krav börjar ställas så att föroreningarna, och därmed även hälsoriskerna, minskar.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.