Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Först torka sedan översvämningar: norra Italien drabbat av katastrof

  Efter att under nästan ett års tid ha upplevt den värsta torkan på sju decennier drabbas norra Italien helt plötsligt av kraftiga översvämningar och jordskred. Drygt tio har omkommit och tiotusentals har lämnat sina hem. Ett sådant abrupt väderskifte är en tragisk illustration av klimatförändringarna.

  Norra Italien har drabbats av förödande översvämningar efter kraftiga regn och stormväder de senaste dagarna. Värst drabbat är regionen Emilia-Romagna med städer som Bologna och Parma. I skrivande stund har elva personer omkommit och 13 000 evakuerats medan hundratusentals är utan ström. Under de senaste två dygnen har vissa platser fått mer regn än vad som är normalt för hela maj, enligt Dagens Nyheters rapportering.

  23 floder har har översvämmat, vilket medfört att hela 41 byar och städer hamnat under vatten. Ovädret har även medfört farliga jordskred, som i sin tur har skördat liv. Regionens guvernör uppskattar att kostnaden kan uppgå till motsvarande tiotals miljarder svenska kronor, enligt nyhetsbyrån Reuters. Brittiska The Guardian benämner översvämningarna som de värsta som drabbat Italien på 100 år. Lokala myndigheter varnar för både mer regn och fler jordskred, enligt DN och The Guardian.

  En illustration av klimatförändringarna

  Norra Italien var innan maj mitt uppe i en nästan ett år lång torka. En uttorkad jord är sämre på att absorbera vatten, något som italienska meteorologer understryker som en bidragande faktor. Men den mest uppenbara faktorn bakom översvämningarna och jordskred som sprider förstörelse är den kraftiga nederbörden.

  Emilia-Romagna upplevde även omfattande regn i början av denna månaden. Presidenten för den italienska motsvarigheten till SMHI säger att regnrekordet i regionen har slagits två gånger inom loppet av 15 dagar. “Att ha två intensiva regnhändelser under en så pass kort period, och inom samma region, är vad som är verkligt överraskande”, sa presidenten enligt Reuters. 


  Översvämningarna i norra Italien kommer efter att regionen upplevt allvarlig torka sedan fjolårets rekordvarma sommar. Förra sommaren upplevde regionen sin värsta torka på hela sju decennier. Men torkan fortsatte på det stora hela även efter sommaren. Alperna fick 63 procents mindre nederbörd under den gångna vintern. I mars rapporterade SVT att floden Po hade rekordlåga vattennivåer. Italien hade då upprättat en expertgrupp som en följd av de låga reserverna av dricksvatten för miljoner av människor. Rekord efter rekord.

  Händelserna i norra Italien framstår som en tragisk men illavarslande illustration av klimatförändringarna, när regionen gått från en typ av skadlig klimatförändringskonsekvens till dess raka motsats inom loppet av ett dygn. Sådana här abrupta väderskiften har tidigare inte utgjort det normala för regionen.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.