Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Försvarsmakten skapar problem för förnybar elproduktion och gör elräkningen dyrare


  En yta lika stor som Danmark kommer att undantas vindkraft. Detta sedan Försvarsmaken tagit beslut om att stoppa vindkraft runt militära flygplatser. I en debattartikel på SvD Brännpunkt kritiseras beslutet.
   
  1000 vindkraft med investeringar på över 25 miljarder kronor hotas. Den som, bland andra, ska stå för notan är den enskilda elkonsumenten.
   
  Ur debattartikeln:
   
  ”Försvarsmaktens nya stoppområden riktar sig enbart mot vindkraftverk trots att dess inverkan i de flesta avseenden inte skiljer sig från exempelvis telemaster, vilka förekommer i betydligt större antal och ibland är dubbelt så höga som vindkraftverken. Försvarsmakten hävdar genom beslutet sin ensamrätt till nyttjande av luftutrymmet på mer än 20 meters höjd inom stoppområdena, trots att en trygg och långsiktigt hållbar energiförsörjning också är av nationellt intresse.”
   
  Skribenterna efterfrågar även en utredning:
   
   

  ”För att möjliggöra att vindkraften kan byggas ut, samtidigt som kostnaderna för den enskilde elkonsumenten hålls låga, bör regeringen låta göra en samhällsekonomisk bedömning och oberoende analys av Försvarsmaktens stoppområden. Dessutom bör regeringen tillsätta en oberoende part som granskar och fattar beslut om utbyggnad, när Försvarsmaktens och vindkraftens intressen står mot varandra.”

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.