Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Försvarsmakten slipper ta ansvar för PFAS-föroreningar i Uppsalas vatten – unik tvist avgjord

    Försvarsmakten anses inte behöva ta ansvar för de PFAS-föroreningar som finns i Uppsalas vatten och slipper därmed betala en kvart miljard till det kommunala vattenbolaget. Mark- och miljödomstolen var dock inte enig och rättens ordförande anser att Försvarsmakten ska bära ansvar för sin förorening

    På måndagen kom domen i ett uppmärksammat mål vid Mark- och miljödomstolen, där det kommunala bolaget Uppsala vatten och avlopp stämt Försvarsmakten på en kvarts miljard för att dricksvattnet i Uppsala förorenats av PFAS, en kemikalie som bland annat finns i brandskum som försvaret använt. Sigrid De Geyter, vd på Uppsala Vatten, beklagade domen i ett uttalande:

    Vi beklagar den här domen i första instans. Den är inte bara ett bakslag för Uppsala Vatten som bolag utan främst en förlust för miljön och för alla Uppsalabor. Vi behöver nu läsa igenom domen ordentligt och ta ställning till om det här är något som vi ska gå vidare med. Vårt prioriterade mål är fortfarande att den förorenade marken ska saneras nära källan och att Uppsalaborna inte ska behöva stå för den kostnaden.

    Det var i början av juni 2019 som Uppsala vatten och avlopp skickade in en stämningsansökan till Mark- och miljödomstolen där man stämde Försvarsmakten på drygt 225 miljoner kronor för att täcka reningskostnader av PFAS. Enligt bolaget är utsläppskällan den militära flygplatsen Ärna, där Försvarsmakten tidigare ska ha använt brandsläckningsskum innehållandes PFAS.

    När de förhöjda halterna av PFAS-ämnen upptäcktes i Uppsalas dricksvatten 2012 stängdes de förorenade vattentäkterna av och det var först efter att en reningsprocess installerats som vattenverket kunde tas i bruk igen. Totalt krävdes Försvarsmakten på 252 miljoner kronor, eftersom kommunen uppger att reningen hittills kostat drygt 37 miljoner kronor och beräknas kosta 4 miljoner per år i framtiden. Med domen får nu istället det kommunala vattenbolaget ersätta staten genom Försvarsmakten för dess rätte­gångskostnader. En nota som landar på drygt 8,3 miljoner kronor. Domen kan nu komma att överklagas.

    Domstolen gick på Försvarsmaktens linje, det vill säga att föroreningarna också kan ha kommit från andra verksamheter och att Ärna inte haft en så stor del som Uppsala Vatten hävdar. Ledamöterna var dock inte eniga i bedömningen och ordföranden ansåg att Försvarsmakten i alla fall borde betala en del av kostnaden. Jakob Gille, Stabschef på Försvarshögkvarteret välkomnade, enligt Ekot, domen:

    Ja, det är väl på sätt och vis glädjande att vi har fått ett besked nu, men jag tror att det är alldeles för tidigt att svara på vad det här kommer att innebära.

    Tvisten är den första som tar upp vad det kommer innebära att rengöra från PFAS-föroreningar och målet har följts av flera kommuner med liknande problem, men Jakob Gille menar att man inte ska dra för höga växlar på det, eftersom varje plats är unik med sina egna förutsättningar.

    Detta är den andra uppmärksammade domen som rör PFAS. I april i år föll domen i den uppmärksammade PFAS-rättegången i Blekinge där Ronnebys kommunala vattenbolag dömdes att kompensera kommunbor som fått förhöjda värden av PFAS i blodet genom det kommunala dricksvattnet. I det fallet fastslogs det redan 2014 att utsläppskällan är det brandskum som använts vid flygflottiljen F17 i området och Försvarsmakten har där tagit på sig ansvaret för det inträffade.

    Drabbade personer ville först stämma försvaret, men då det inte ansågs gå att kräva något skadestånd av Försvarsmakten stämdes det kommunala vattenbolaget istället. Däremot krävde PFAS-föreningen att Ronneby skulle följa Uppsalas exempel och stämma Försvarsmakten på grund av förgiftat dricksvatten, men kommunen var inte villig att följa uppmaningen. Detta var första gången ett liknande fall prövats enligt produktansvarslagen och ärendet är nu överklagat till hovrätten.

    Vi lär få se allt fler liknande fall framöver, eftersom PFAS-föroreningar alltmer börjar uppmärksammas och vars hälsopåverkan kommer klargöras ju längre tiden går.

    Faktarutan

    PFAS är ett samlingsnamn för en grupp av olika perfluorerade och polyfluorerade ämnen, eller högfluorerade ämnen som de också kallas. Det är industriellt framställda ämnen som inte förekommer naturligt i miljön och har producerats sedan 1950-talet och används i ett stort antal produkter. Impregneringsmedel för kläder och textilier, rengöringsmedel, skidvallor och andra vaxer, bekämpningsmedel mot insekter och brandsläckningsskum är några exempel. PFAS är en stor och komplex grupp på mellan 5 000 och 9 000 ämnen och en växande mängd vetenskaplig forskning tyder på att hela klassen är giftig för människor och djur och lagras i miljön. Myndigheter och forskare vill därför se ett totalförbud för hela gruppen.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.