Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    År 2015 fanns antibiotikaresistenta bakterier i var tredje kyckling i svenska kyldiskar, rapporterade SVT. Förekomsten ska ha minskat med 68 procent sedan dess, men det finns alltså fortfarande antibiotikaresistenta bakterier i svensk kyckling.

    Efter att siffrorna framkom år 2015 meddelade Svensk Fågel att de inte tänkte upphöra med importen av de smittade avelsdjur som bar på bakterierna. Trots detta kunde det i mars 2020 visas på en minskning med 68 procent av ESBL-producerande antibiotikaresistenta bakterier i svensk kyckling, enligt Svensk Fågel själva.

    Utöver höns och kyckling är det bland grisar som den högsta andelen antibiotikaresistenta bakterier återfinns i Sverige. Andelen djur med ESBL-producerande antibiotikaresistenta bakterier år 2018 var 13 procent hos kycklingar, respektive 4 procent hos grisar (2017).

    Detta innebär i praktiken att antibiotikaresistenta bakterier fortfarande kan hittas i svensk kyckling, även om det minskat. Följden blir att det inte finns något sätt för konsumenten att veta vilka djur som bär på bakterierna, och vilka produkter som bör undvikas i butiken.

    I dagsläget finns ingen systematisk övervakning av förekomsten av vare sig antibiotika eller antibiotikaresistenta bakterier i miljön” – från regeringens handlingsplan för antibiotikaresistens 2018-2020.

    Svensk kycklingindustri är den enda djurindustri i landet som fortfarande tillåts använda antibiotika i förebyggande syfte. Antibiotikat koccidostatika ges idag av Svensk Fågel till kycklingarna via fodret. Antibiotikan anses nödvändig för att förebygga sjukdom eftersom kycklingarna lever så nära in på varandra, upp till 25 kycklingar tillåts på en kvadratmeter. Koccidostatika är en typ av antibiotika som kan skapa resistens hos människor.

    När antibiotika används i onödan till människor och djur sprids snabbt bakterier som står emot antibiotika –antibiotikaresistenta bakterier. Det gör det allt svårare att behandla bakterinfektioner och är i dag ett av de största hoten mot folkhälsan”, skriver Livsmedelsverket.

    Trots förekomst av antibiotikaresistenta bakterier i svensk djurindustri har Sverige bland den lägsta användningen av antibiotika i världen.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.