Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  FP tänker rösta ned gödselskattsmotion


  Redan innan valet 2010 flaggade Folkpartiet för att de ville se ett återinförande av skatten på handelsgödsel och för ett par dagar sedan upprepade de kravet i en självkritisk artikel på DN Debatt. Idag står det däremot klart att de inte är villiga att arbeta över blockgränserna för att få till stånd en förändring, det rapporterar Riksdag och Departement.

  På torsdag ska Skatteutskottet hantera en miljöpartistisk motion om att återinföra skatten på handelsgödsel men Folkpartiet kommer då att rösta ned förslaget som även stöds av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

  Det må vara angeläget att få ut kadmium ur kretsloppet, men inte till den grad att det är aktuellt med förhandlingar över någon blockgräns, säger Anita Brodén, FP-ledamot i miljö- och jordbruksutskottet.

  Skatten på handelsgödsel avskaffades vid årsskiftet 2009/2010 och avskaffandet har sedan dess möts av hård kritik från en rad organisationer. Bland annat var WWF kritiska eftersom beslutet riskerade att öka övergödningen i Östersjön och Kemikalieinspektionen har länge varit kritisk eftersom även punktskatten på kadmium togs bort.

  Den tillåtna kadmiumhalten i gödsel är idag nästan tio gånger högre än vad Kemikalieinspektionen tycker är rimligt för att kadmiumhalten i svenska jordar ska kunna sjunka tillräckligt kraftigt. Kadmium är en tungmetall som vi får i oss via vår mat och som är farlig för oss människor. Idag är kadmiumhalten hos den svenska befolkningen farligt nära de nivår som kan ge njurproblem och benskörhet.

  Folkpartiet var i sin debattartikel tydliga med att just kadmiumutsläppen var prioriterade att minska när en eventuell ny skatt på handelsgödsel skulle utformas.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!