Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Framtidens lastbil – med el som bränsle?

  Just nu pågår arbetet för fullt med att ta fram ny teknik för lastbilar. Projektet Elektriska vägar har fått 4 miljoner kronor av Trafikverket för att utveckla en automatisk robotarm, även kallad strömavtagare. Tanken är att en lastbil ska kunna vara ansluten till elnätet via strömavtagaren när den kör på motorvägen. På så sätt skulle el kunna ersätta bensin och andra fossila bränslen och på så vis skulle fordonstrafiken minska sin påverkan på klimatet. Föraren ska inte märka när fordonet kör om eller svänger av motorvägen, utan strömavtagaren ska lätt kunna kopplas av och på. Till hösten väntas prototypen vara klar och då kommer man att utvärdera projektet och pröva tekniken på en provbana. Andra som investerat pengar i projektet är bland annat Volvo och Scania.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.