Från bred strategi till goda exempel i näringslivet
Regeringen har beslutat sig för att göra ett omtag för arbetet med cirkulär ekonomi. Detta enligt ett pressmeddelande från klimat- och näringslivsdepartementet. Resan från att ta fram breda strategier för cirkulär ekonomi omfattande hela samhället, till arbete med goda exempel i näringslivet innebär stora förändringar i regeringsuppdraget för Delegationen för cirkulär ekonomi.
Delegationen för cirkulär ekonomi inrättades under 2018 under ledning av ordförande Åsa Domeij och
placerades hos Tillväxtverket. Syftet var att nationellt och regionalt stärka samhällets omställning till en resurseffektiv, cirkulär och biobaserad ekonomi. Delegationen inrättades som ett rådgivande organ till regeringen. 2021-2022 överfördes delegationens kansli från Tillväxtverket till Naturvårdsverket.
Grunduppdraget: strategi för Sveriges övergång till cirkulär ekonomi
Delegationen hade ursprungligen i uppdrag att utarbeta en strategi för arbetet med övergången till en cirkulär ekonomi och redogöra för arbetet med att genomföra den. Strategin skulle omfatta förslag på hur omställningen kunde stimuleras på olika nivåer i samhället. Inledningsvis hade delegationen stort fokus på att identifiera styrmedel som behövde införas, avskaffas eller modifieras.
Under åren som delegationen har verkat har ett stort antal förslag och rapporter tagits fram, från expertgrupper och som samlade förslag från Delegationen till regeringen. 2022 valdes Tomas Kåberger, professor vid Chalmers Tekniska Högskola, till ordförande.
Näringslivets omställning blir huvuduppdraget
Från 2022 uttrycktes Delegationens uppdrag enligt följande: Delegationen för cirkulär ekonomi är ett rådgivande organ till regeringen och ska
Uppdraget till Delegationen för cirkulär ekonomi 2022
- bidra till näringslivets omställning till en cirkulär ekonomi,
- identifiera hinder för näringslivets omställning till en cirkulär ekonomi,
och- synliggöra och kommunicera näringslivets möjligheter med en
omställning till en cirkulär ekonomi.
Krav från Delegationen på förbättrad tillsyn
Ett av Delegationens viktigaste förslag i sin årsrapport till regeringen 2023 var behovet av förbättrad tillsyn för att underlätta materialströmmar i ekonomin. Ett särskilt seminarium hölls i frågan i december 2023.
Till tidningen ETC beskrev ordförande Tomas Kåberger svårigheterna med att klara övergången till cirkulär ekonomi i Sverige när resurserna till bland annat Naturvårdsverket skärs ner kraftigt i regeringens budget. Det är inte bara lagar som behövs – utan tillsyn – och tillsyn kräver resurser, menade Kåberger. Miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari framhöll enligt samma artikel att hon ville göra ett ryck framåt i frågor som rör cirkulär ekonomi och därför byter delegationsordförande.
Regeringen byter ordförande
Regeringen har därefter beslutat att göra ett omtag kring frågorna som rör omställningen från en linjär ekonomi till en cirkulär ekonomi. Tidigare ordföranden professor Tomas Kåberger ersattes i början av mars 2024 av en representant för näringslivet, Mattias Philipsson, vd för Svensk Plaståtervinning, som tidigare varit ledamot. Caroline Andermatt, VD på Myrorna, utses till ny vice ordförande. Förändringarna görs enligt regeringen för att ge delegationen ett tydligare näringslivsfokus.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till