Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Frankrike och Spanien hotar viktig reform i EUs fiskepolitik

  The Guardian rapporterar att ett antal länder ledda av Frankrike och Spanien hotar att blockera ett förbud mot så kallade utkast, dvs att fångad fisk kastas tillbaka i havet från fiskefartyg. Utkast är en konsekvens av EU´s kvotsystem för fisk och av fiskarnas strävan efter att maximera sin vinst. Eftersom kvotsystemet innebär att en fiskare bara får ta iland en viss mängd fisk totalt och en viss mängd av vissa arter kastar vissa fiskare tillbaka fångad fisk med lågt marknadsvärde för att få plats för mer av fisk med högre marknadsvärde. Om EU´s fiskerikommissionär Maria Damanaki får som hon vill kommer fiskarna i framtiden tvingas ta iland den fisk dom fångar, eventuellt mot viss ekonomisk ersättning.
  På måndag håller ministerrådet (jordbruks- och fiske-ministrarna) ett möte och då kommer ett antal medlemsländer försöka få rådet att anta en deklaration som går ut på att ett totalt förbud mot utkast är ”orealistiskt och för begränsande” och att EU istället bör ha en ”mer pragmatisk” strategi för att begränsa utkasten. Enligt en källa inom EU som Guardian haft kontakt med är deklarationen en ”röst för att bevara status quo” och om den antas kommer vi enbart få se ”försumbara framsteg när det gäller utkast de kommande åren”.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!