Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Fritt fram att sprida rötslam på åkrar

  Miljöaktuellt rapporterar att Miljööverdomstolen inte kommer ta upp fallet där miljönämnden i Karlskrona kommun överklagat miljödomstolens beslut att tillåta spridning av rötslam på åkrar inom kommunen. Nu finns det alltså ett prejudikat som gör det fritt fram att använda rötslam, d.v.s. rötat slam från reningsverken, som gödsel i jordbruket.

  Användning av rötslam är inte tillåtet i matproduktion men får användas för att odla djurfoder och energiskog. Skälet till att man vill använda slammet från avloppsverk som gödning är dels ett kretsloppstänkande där man vill återföra framförallt fosfor men även andra näringsämnen in i samhällets krestlopp istället för att deponera det och dels att det är ett ekonomiskt alternativ till konstgödsel, speciellt nu när priserna på det gått upp.

  Argumentet mot att använda rötslam på åkrar handlar främst om risken att sprida tungmetaller och läkemedelsrester som anrikas i slammet och både Livsmedelsverket och Kemikalieinspektionen har tagit ställning mot slamspridning i sina yttranden till naturvårdsverket som utreder frågan.

  Uppdatering: Lunds kommun håller fast vid att förbjuda slamspridning och hänvisar till ett annat lagrum än Karlskrona, de berörda jordbrukarna har överklagat och frågan ligger nu hos länsstyrelsen.

  Mer info hos Miljöaktuellt.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.