Fyra år till med Trump kan försena klimatmålen med 10 år
En förlängning av Trumps mandat riskerar att omkullkasta hela världens klimatarbete, menar forskarna bakom en ny studie.
Donald Trump tillkännagav redan 2017 att han tänkte dra sig ur Parisavtalet, men först i Maj 2020 var det möjligt för den amerikanska presidenten och hans stolta klimatförnekarkollegor att lämna in avgångsansökan till det historiska klimatavtalet, ett bakslag för internationell klimatpolitik.
Ny forskning, publicerad i ScienceDirect, tyder på att två mandatperioder med USA: s likgiltighet inför klimatförändringar kan försena den globala utsläppsminskningen med ett helt decennium. Författarna belyser även risken att Trumps avgångsansökan kommer skapa en ”lavineffekt” av avhopp från andra medlemsländer. Huvudförfattaren bakom den nya studien, Dr Håkon Sælen från Centrum för internationell klimatforskning (CICERO) i Norge, berättar för Carbon Brief att de är det första teamet som undersöker Trumps påverkan på den internationella samarbetsprocessen som planerades i Paris 2015.
Det unika med vår studie är att den försöker kvantifiera indirekta effekter, vilket innebär ökningen av länders utsläpp på grund av de politiska effekterna av USA: s återkallelse.
Forskarna ville isolera effekten av Trumps politik och skapa tre olika scenarier. En där han aldrig tillträdde sin tjänst, en där han styr under en fyraårsperiod och en annan under två mandatperioder. Dessa scenarier antar att den alternativa presidenten skulle ha stannat inom Parisavtalet, som antogs under tidigare president Barack Obamas mandatperiod. Sammanfattningsvis drog forskarna slutsatsen att den nuvarande presidentens ”ledarskap” minskar utsikterna för att uppfylla tvågradersmålet till ”nära noll”. Författarna drar slutsatsen:
Faktiskt kan dessa mål ha visat sig vara utom räckhåll även utan USA:s tillbakadragande. Trots detta kommer USA:s tillbakadragande ytterligare att minska utsikterna för att nå dem.
Trots detta har USA en lång historia av bristande efterlevnad av internationella klimatavtal och ändå har det fortfarande skett inhemska utsläppsminskningar – till exempel från kraft- och transportsektorerna. Till följd av pandemin har USA:s utsläpp, precis som många länder, sänkts under våren 2020.
Sælen säger att effekterna av USA:s tillbakadragande kommer att bli lättare att uppskatta när data om nya utsläpp efter 2020 är tillgängliga, men noterar att uppskjutandet av COP26 i Glasgow fram till nästa år och coronaviruspandemin ”kan ta bort politisk uppmärksamhet från nödvändig uppdatering av nationella klimatmål”.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till