Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Trots USA:s invändningar finns till slut en formulering med från G20-länderna som innebär att klimatförändringarnas påverkan på den finansiella stabiliteten ska granskas.

    Den globala uppvärmningens hot mot finansiell stabilitet ska nu granskas enligt G20-länderna (se faktaruta), som för första gången nämnde klimatet i en kommuniké. Omnämnandet inkluderades trots USA:s motsättningar. Däremot ströks klimatet från en lista med faktorer som hotar den globala ekonomiska tillväxten.

    Det var efter ett möte i Saudiarabien mellan G20-ländernas finansministrar och centralbankschefer som USA – med finansminister Steve Mnuchin i spetsen – inte ville att klimatet skulle nämnas i den kommuniké som släpps efter mötet. Det rapporterar bland annat New York Times.

    Klimatet nämns dock inte förrän i nionde stycken av kommunikén och väldigt diskret och indirekt, men det är första gången som ordet kom med i en kommuniké under Trumps presidentskap. USA har nämligen inte velat kalla klimathotet för en ekonomisk risk sedan han valdes till president 2016, trots att finansvärlden börjat vakna inför klimathotet.

    För första gången i dess femtonåriga historia dominerades exempelvis Världsekonomiskt forums årliga riskrapport av klimat och miljöfrågor, EU-banken EIB har beslutat att stoppa investeringar i fossila bränslen och EU:s finansministrar har sagt i ett gemensamt uttalande att unionen borde fasa ut finansiering för projekt inom olja, gas och kol. 

    Till och med Internationella valutafonden (IMF) har förordnat en global koldioxidskatt för att hjälpa världen att uppfylla Parisavtalet.

    Frågan är hur länge USA kan hålla tillbaka när de snart står ensamma i att inte erkänna klimatkrisens effekter på allt fler politiska områden, men än så länge är det fortfarande otroligt viktigt att resten av världen står emot dumheterna.

    Faktarutan

    G20 (Group of Twenty) samlar 19 stormakter samt EU och ska åstadkomma internationell finansiell stabilitet. De står för 90 procent av världens BNP, 80 procent av utrikeshandeln och 84 procent av utsläppen från fossila bränslen.

    G20 grundades 1999 för att bland annat åstadkomma internationell finansiell stabilitet och bärkraftig tillväxt. I gruppen samlas finansministrar och centralbankschefer från dessa länder:

    Argentina, Australien, Brasilien, Frankrike, Indien, Indonesien, Italien, Japan, Kanada, Kina, Mexiko, Ryssland, Saudiarabien, Storbritannien, Sydafrika, Sydkorea, Tyskland, Turkiet, USA och Europeiska unionen, som representeras av rådets permanente ordförande och chefen för Europeiska centralbanken (ECB).

    Källa: g20foundation.org

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.