Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Gamla svenska pengar – men varifrån tas de?

  Som vi redan rapporterat, var Sverige under stark press att leverera klimatpengar efter att inte bara Storbritannien och Tyskland utan även länder som Qatar gjort det. I sitt tal i COP idag utlovade Lena Ek två miljarder svenska kronor i bilaterala klimatpengar och 500 miljoner kronor för multilaterala klimatsatsningar. Men summan tas i sin helhet från Sidas befintliga biståndsanslag.

  Lena Ek (C) och biståndsminister
  Gunilla Carlsson (M) – de ansvariga ministrarna

  Lena Ek valde att presentera summan på svenska ”two billion Swedish cronor”, kanske för att det låter mycket mer än om det uttrycks i euro eller dollar, som andra gjorde? Miljö- och biståndsrörelsen gjorde direkt tummen ner; det är inte ”nya och additionella medel” utan innebär neddragningar på andra håll. Exakt vad är inte klart eller har åtminstone inte presenterats än.

  Vilka satsningar blir inte av på grund av klimatfinansieringen? Med 4 minuter och 5 sekunder var Lena Eks tal det kortaste dittills. Kanske var det inte så bekvämt i talarstolen?

  /Mattias Goldmann, på plats i Doha

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.