Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Garnfiske tar död på över 400 000 fåglar varje år

    Ny studie från organisationen Birdlife visar att Östersjön är extra hårt drabbat av bifångst av sjöfåglar.

    Hos Sveriges ornitologiska förening, som ingår i den internationella miljöorganisationen Birdlife International, betonar man att siffrorna bör ses som ett minimum. Osäkerheten, skriver föreningen, ”beror dels på bristande rapportering, dels på det som kallas `spökfiske´, där förlorade fiskeredskap fortsätter att fånga fåglar”. Förmodligen är det därför betydligt fler än 400 000 fåglar som stryker med då de fastnar i näten – nät som ofta är tillverkade av tunn nylon och därmed närmast osynliga under vattnet.

    I själva studien, som är gjord av forskaren och marinbiologen Ramunas Žydelis, framgår att Östersjön är ett av de värst drabbade områdena, där det uppskattas att omkring 76 000 fåglar dödas genom garnfisket varje år.

    Från Birdlife efterlyser man nu att politikerna verkar för bindande åtgärder för att komma åt problemet.

    – Det är viktigt att EU: s nya handlingsplan öppnar resurser för att hitta tekniska lösningar och fylla kunskapsluckor. När det gäller Östersjön är detta särskilt angeläget för arter som alförrädare, alfågel och svärta, som alla är globalt hotade och som minskar i en alarmerande takt i Östersjön, säger Rory Crawford på Birdlife i ett pressmeddelande.

    Nyhetsbyrån TT har pratat med Anders Wirdheim vid Sveriges ornitologiska förening, som menar att  ett förbud mot torskgarn på grundare vatten än 30 meter under vinterhalvåret skulle kunna vara en väg framåt.

    – Det handlar om att undvika de känsligaste platserna under den mest känsliga perioden på året. Det skulle inte kosta yrkesfiskarna särskilt mycket, med tanke på att de ändå inte fångar någon fisk där vid den tiden på året, säger Wirdheim till TT.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.