Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Genmodifierade grödor leder till mer bekämpningsmedel


  Genmodifierande grödor eller GM-grödor innebär att grödor med hjälp av genteknik får nya egenskaper, t.ex. köld tålighet eller insektsresistens. Tanken med Insektsresistenta grödor är att jordbrukaren då behöver använda mindre mängder bekämpningsmedel. Den nya rapporten Global Citizens’ Report onthe State of GMOs visar att detta inte har fungerat i praktiken.
  Rapporten visar att grödorna som marknadsförts som mirakelgrödor som ska kunna minska användningen av bekämpningsmedel, ge större skördar och ha potential till att lösa världssvälten har lett till det omvända. Skadedjuren har efter introduktion av GM-grödor (t.ex. bomull i Kina) ökat i antal vilket har lett till större användning av bekämpningsmedel.
  Användningen av GM-grödor är idag utbrett och odlas av över 15 miljoner bönder, ofta för att de inte har något val. De tre största GMO företagen Monsanto, Dupont och Syngenta kontrollerar nästan 70 % av den globala fröförsäljningen. Företagen har anklagats för att pressa upp priserna och orsaken till de 250 000 självmord som begåtts av indiska bönder under de senaste 15 åren tros vara höga skulder.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.