Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Giftig elektronik-export snart förbjuden

  Mycket av den elektronik som vi i väst kastar har under flera decennier exporterats till U-länder under beteckningen ”återvinning”, för att sedan hamna i naturen och förgifta närmiljön. Men genom ett nytt FN-avtal kan den här exporten komma att upphöra inom ett fåtal år, det rapporterar Greenpeace

  Elektronikexport har varit ett problem under lång tid, tanken var att att fattigare länder dels skulle kunna använda begagnade elektronikprodukter, men i praktiken har det blivit så att helt oanvändbar elektronik skickats till fattigare länder för ”återvinning”, som inneburit att arbetarna som återvunnit delar av elektroniken utsatts för giftiga kemikalier och tungmetaller, och att stora delar av elektroniken överhuvudtaget inte återvanns, utan bildade stora elektronikberg.
  Men inom kort kan det här vara historia, genom ett FN-avtal i Colombia i förra veckan verkar det som att den här typen av export kan komma att förbjudas de kommande två till fem åren. De flesta länder har sedan länge varit överens om förbudet, men på grund av oenigheter i hur avtalet skulle omvandlas till lag har förbudet dröjt. Men nu ser det alltså ut att bli av inom kort.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!