Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Giftig kemisk förening sprids i ekosystemet runt Torneå

  Norrländska Socialdemokraten (NSD) rapporterar om en ny studie som visar att det giftiga ämnet osmiumtetroxid släpps ut från Outokompos stålverk i Torneå på finska sidan av gränsen. Det har tidigare visat sig att lavar och kärlväxter har förhöjda halter av osmium i närheten av Haparanda, dvs närmare stålverket än på de andra lokaler där man gjort samma provtagning. Den nya studien visar också att osmium ackumuleras i njurarna på sorkar. Tidigare har man trott att det bara påverkar skinn och slemhinnor, men man har inte känt till att det också ackumuleras i vävnader hos däggdjur och alltså kan spridas vidare i näringskedjan. Nu efterlyser forskarna mer resurser för att studera de ekologiska och hälsomässiga effekterna av utsläppet av osmium, men även av utsläpp av krom och nickel; problemet är bara att länsstyrelsen inte är beredd att skjuta till mer resurser för att undersöka frågan.

  Fraucke Ecke från Luleå Tekniska Universitet och en av forskarna bakom studien sammanfattar situationen för NSD:

  Våra resurser räcker inte. Det här borde utredas före en produktionsökning. Jag hoppas att någon vaknar till. Vi behöver se över samlingseffekterna av alla utsläpp. Hade någonting liknande Haparanda setts i Stockholmstrakterna hade det blivit ett stort rabalder, det hade aldrig bara fått vara.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!