(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Giftig Östersjölax blir fråga för EU-kommissionen

Foto: Fredrik Hjerling

Den olagliga exporten av Östersjölax skadar Sveriges anseende enormt inom EU. Det menar Europaparlamentarikern Isabella Lövin (MP) som är mycket kritisk till den svenska regeringens agerande.

I går skrev Supermiljöbloggen om Uppdrag gransknings avslöjande att minst 150 ton svensk Östersjölax exporterats illegalt till länder inom EU. Eftersom fisken innehåller för höga halter av miljögiftet dioxin får den inte säljas.

Att laxen samtidigt är tillåten i Sverige beror på att vi har fått ett undantag från förbudet. Sverige fick igenom detta med löfte om att myndigheter ska ge tydliga kostråd till befolkningen samtidigt som ingen export ska få ske.

Isabella Lövin, Europaparlamentariker för Miljöpartiet, menar att systemet uppenbarligen inte fungerar. I går medverkade hon i Studio ett i Sveriges Radio.

– För det första är laxen kraftigt överfiskad i dag. För det andra, kostråden som man förlitar sig på. Det är väldigt få som är medvetna om hur sällan man egentligen kan äta det här. Och för det tredje, villkoret för undantaget, det är att Sverige skulle garantera att man inte exporterar fisken. Och regeringen som lagt ner jättemycket energi på att få undantaget har inte lagt ner någon som helst energi på att kontrollera att det faktiskt inte exporteras någon fisk.

Lövin berättar också i programmet att hon nu valt att ta frågan till EU-kommissionen.

– Jag har ställt en fråga till EU-kommissionen om vad de tänker göra åt det här. Jag tycker att frågan nu ligger på EU:s bord, om man tänker omvärdera eller ompröva det här permanenta undantaget som Sverige har fått.

I Studio ett berättar programledaren att de har sökt ansvarig minister Eskil Erlandsson (C) för en kommentar, men inte lyckats få tag på honom. I en artikel från TT kommenterar dock Erlandsson det hela på följande sätt:

– Jag ser inte vad den nationella nivån skulle behöva förändra. För exportförbudet finns och kontrollansvariga är utpekade.

Ett klipp från SVT där Lövin intervjuas om detta finns här. Frågan har även uppmärksammats internationellt, exempelvis i BBC News.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Du kan nu spara nyheter!

  Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

  OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.