Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Gigaton-gapet

  Sedan Köpenhamnsmötet har det blivit allt tydligare att de föreslagna åtgärderna för att lösa klimatfrågan helt enkelt inte överensstämmer med de mål som världens länder gemensamt har satt upp. Problemet har nu fått ett namn inom miljökretsar. The Gigaton Gap. Namnet syftar till det gap som finns mellan de åtaganden som världens länder har gjort och de åtaganden som faktiskt behövs för att lösa klimatproblemet.

  FN:s miljöprogram UNEP har nu kommit ut med en rapport om Gigaton-gapet, där de slår fast att med de åtaganden som gjorts i Köpenhamnsprotokollet behövs ytterligare utsläppsminskningar på 12 gigaton till 2020 för att ha en rimlig chans att klara målet på 2 graders uppvärmning. Vill vi istället försöka hålla oss under 1.5 grader som många forskare pratar om blir gapet ännu större.

  Rapporten slår också fast de viktigaste åtgärderna för att minska gapet mellan forskningen och verkligheten. Det handlar bland annat om att länderna genomför sina villkorade utsläppsminskningar. EU har exempelvis lovat att minska 10 % extra de närmaste 10 åren om USA gör motsvarande åtagande. Det handlar även om att sluta använda sig av kreativ bokföring för att komma undan så billigt som möjligt. Rapporten nämner speciellt frågan om skog som koldioxidsänkor, där bland annat Sverige har fått skarp kritik för att vilja tillgodoräkna sig utsläppskrediter för den svenska skogen, då vår skog fångar upp koldioxid. Att den gör det beror dock inte på något politiskt beslut och därför bör det inte berättiga någon ersättning.

  Beslut som gör att vi stänger gigaton-gapet lär nog dröja, men tills dess får vi åtminstone hoppas att världens länder erkänner att gapet finns. Skrivningar om att dagens åtaganden inte lever upp till de mål som världen har satt upp finns också i de texter som förhandlas på mötet i Cancún. Om skrivningarna överlever ännu en veckas förhandlingsrundor återstår att se.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.