Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Global hållbarhetskongress i Malmö inledd – sätter fokus på viktigt lokalt arbete

    Foto: Malmö stad: Werner Nystrand

    I veckan gick det digitala startskottet för hållbarhetsorganisationen ICLEI:s världskongress som samlar 1750 städer och regioner från 126 länder. I år är Malmö värd, men på grund av pandemin tvingas kongressen delas upp under två år med fysiskt möte först nästa år. Förhoppningsvis kan det längre mötet ytterligare hjälpa till att betona vikten av lokalt hållbarhetsarbete för att möta klimatkrisen och andra globala hållbarhetsutmaningar.

    Det sägs ibland att det är städerna som står för den nödvändiga förändringen i klimatomställningen. Trots fyra destruktiva år för miljö- och klimatarbetet under Donald Trumps presidentskap fortsatte amerikanska delstater och städer bekräfta sitt engagemang för att USA skulle nå Parisavtalet. Även om städer bara utgör 3 procent av jordens landmassa, står de för mer än 70 procent av utsläppen av växthusgaser.

    Av den anledningen är de lokala nätverken mellan städer och regioner oerhört viktiga för klimatomställningen och det globala hållbarhetsarbetet. ICLEI (Local Governments for Sustainability) är en internationell organisation som arbetar med lokala regeringar för hållbar utveckling. Nätverket består av 1750 städer och regioner i 126 länder och driver utveckling genom fem sammanlänkande strategiska spår för hållbar urban utveckling; låga utsläpp, naturbaserade lösningar, cirkularitet, resiliens och jämlikhet. I Sverige är tio kommuner medlemmar.

    ICLEI bildades 1990 och Malmö stad – som har varit medlem sedan 1996 – tilldelades i slutet av 2019 värdskapet för ICLEI:s elfte världskongress som skulle hållas i år.Tidigare värdstäder har varit Montreal, Kanada 2018 och Seoul, Sydkorea 2015. Utnämningen kom dock precis före covid-19 tog sig in på världsscenen och av den anledningen blir årets kongress nu ett uppdelat möte med ett digitalt startskott i år och lokala makthavare från hela världen på plats i Malmö i maj 2022 för en tredagarskongress. Inför det digitala startskottet berättade kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) för Sydsvenskan att hon har kämpat hårt för att Malmö ska bli utsedd till värdstad:

    Det är en av mina favoritorganisationer. Det fanns flera större städer som visade intresse och skulle vilja stå värd, så vi blev väldigt glada när det blev Malmö.

    Under första dagen höll Katrin Stjernfeldt Jammeh invigningstalet på temat hur vi skapar en inkluderande, säker, resilient och hållbar stad och utnämndes till 1:e vicepresident för ICLEI. President blir fortsatt borgmästare Frank Cownie från staden Des Moines i Iowa, USA. Malmös hållbarhetsarbete kommer nu att vara i fokus när företrädare för städer och andra aktörer samlas här för att driva det lokala arbetet vidare för att lösa globala och gemensamma problem.

    Malmö var en av de nio svenska städer som signerade de första klimatkontrakten i Europa i december 2020 där städer åtar sig att snabba på omställningen till klimatneutralitet och ökad hållbarhet. Redan 2011 undertecknade staden ett klimatkontrakt med energibolag och vatten och avlopp i framväxten av en ny stadsdel. Malmö har dessutom som första kommun i Sverige skrivit under Agenda 2030 och är först med en lokal färdplan för klimatneutral bygg- och anläggningssektor.

    Goda exempel finns med andra ord för värdstaden och det är därför viktigt att dessa kan diskuteras och utvecklas tillsammans med andra städer och regioner. Klimatkrisen är kanske den största globala utmaning världen står inför samtidigt som lösningarna finns både globalt och lokalt. Nätverk som ICLEI är därför oerhört viktiga för att undvika de nationella låsningar som pandemin avslöjat och blir en allt viktigare nyckel för en hållbar framtid.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.