Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Global miljöpolis kan bli verklighet

  Ett av de stora problemen med de globala klimatförhandlingarna har varit brist på kontrollinstanser – det har helt enkelt inte funnits verktyg för att se till att åtaganden följs. Men i och med FN-toppmötet Rio+20 i sommar kan ett världsomspännande kontrollorgan för miljön bli verklighet. Det rapporterar SVT, vars källor har stor insyn i förhandlingarna inför toppmötet.

  Enligt källorna talas det om att ge det nuvarande miljöorganet, UNEP, mer muskler snarare än att skapa ett helt nytt organ. Idag är det frivilligt att betala in medlemsavgiften till UNEP och de saknar egen makt. UNEO, UN Environmental Organization, är arbetsnamnet för det nya organet och förebilden är Världshälsoorganisationen, WHO, som har stora befogenheter över medlemsstaterna. Bland annat ska det vara möjligt för organet att vara ”miljöpolis” och helt enkelt kunna ta till åtgärder ifall någon medlemsstat misslyckas med att leva upp till sina åtaganden. Organet är även tänkt att leda klimatförhandlingarna samt att komma med rekommendationer på åtgärder. Hur stor makt UNEO kommer att ha är en politisk fråga som ännu inte är löst.
  Precis som när världen tillsammans löste problemet med ozonlagret på 90-talet behövs global samverkan och styrning inom klimatområdet, menar de som ligger bakom förslaget. Globala samverkansorgan är heller inget nytt utan finns till exempel inom handels- och flyktingfrågor. Ungefär 100 länder ska redan idag vara positiva till förslaget. Både EU och Afrikanska Unionen ställer sig bakom förslaget samt flertalet länder i Asien. Jätten Kina uttrycker sig försiktigt positivt. Giganten USA är däremot negativ, med anledning av att chanserna att få stöd av kongressen sägs vara mycket små. De oroar sig även för att det skulle bli för dyrt och att organet skulle få för mycket makt. Brasilien, världlandet för Rio+20, instämmer i USA:s kritik.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.