Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Globala miljödomstolar föreslås av experter

  SVT Vetenskap rapporterade igår om en internationell FN-konferens i Malaysia, där juridik- och miljöexperter möts för att diskutera tanken kring en global miljödomstol. Deltagarna ska också titta på i vilken utsträckning existerande institutioner behandlar miljöfrågor.

  Redan regionala miljödomstolar, som vi har i Sverige, har emellertid en hel del utmaningar: domarna måste bland annat ta hänsyn till regelverk i ständig förändring för att vara i fas med de senaste rönen. En så kallad ”straffkatalog” skulle då kunna hjälpa domarna vid en global domstol och är ett försag som lagts fram av Greg Rose, biträdande professor i juridik vid Australiens University of Wollongong.

  – En sån katalog kan vara särskilt användbar i allmänna domstolar där det finns begränsade kunskaper i miljöfrågor. Särskilda miljödomstolar kan dessutom minska antalet mål vid högsta domstolarna, underlätta snabbare beslut som rör miljön och bli billigare, säger Rose.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.