Mer än 140 nationer har antagit ett rättsligt bindande avtal om en begränsning av utsläpp av kvicksilver. Kvicksilver är giftigt i århundraden och frigörs bland annat under gruvdrift och industriella processer. Avtalet rör både en övre gräns och uppmuntran att, när det är möjligt, använda andra alternativ.
Bild: Wirdou Design |
Kvicksilver är hälsoskadligt och kan bland annat skapa nervskador, hjärn- och njurskador samt minnesförlust. En stor katastrof i Minamata i Japan under mitten av 1950-talet dödade hundratals och lämnade fler med permanenta skador, ungefär 12 000 personer har sedan olyckan sökt kompensation från Japans regering. Giftet kom från ett utsläpp av kvicksilver i vattendrag och förgiftade fiskarna som sedan åts av befolkningen.
Avtalet kommer att skrivas under senare i år och träder i kraft när 50 nationer ratificerat det, vilket tros ske inom 3-4 år. Kritik mot att avtalet är otillräckligt har däremot uppstått. Bland annat riktas kritik mot att avtalet begränsas till vissa industrier samt att avtalet inte kräver en minskning av kvicksilverkontamination i vattendrag eller krav på att städa kontaminerade platser.
Stötta SMB
Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Här kan du läsa vad pengarna går till.