Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Globalt avtal rörande kvicksilver antaget

  Mer än 140 nationer har antagit ett rättsligt bindande avtal om en begränsning av utsläpp av kvicksilver. Kvicksilver är giftigt i århundraden och frigörs bland annat under gruvdrift och industriella processer. Avtalet rör både en övre gräns och uppmuntran att, när det är möjligt, använda andra alternativ.

  Bild: Wirdou Design

  Kvicksilver är hälsoskadligt och kan bland annat skapa nervskador, hjärn- och njurskador samt minnesförlust. En stor katastrof i Minamata i Japan under mitten av 1950-talet dödade hundratals och lämnade fler med permanenta skador, ungefär 12 000 personer har sedan olyckan sökt kompensation från Japans regering. Giftet kom från ett utsläpp av kvicksilver i vattendrag och förgiftade fiskarna som sedan åts av befolkningen.

  Avtalet kommer att skrivas under senare i år och träder i kraft när 50 nationer ratificerat det, vilket tros ske inom 3-4 år. Kritik mot att avtalet är otillräckligt har däremot uppstått. Bland annat riktas kritik mot att avtalet begränsas till vissa industrier samt att avtalet inte kräver en minskning av kvicksilverkontamination i vattendrag eller krav på att städa kontaminerade platser.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.