Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Gödselfabrik i Ryssland läcker fosfor till Östersjön

  En hittills okänd källa till fosforutsläpp i Östersjön har upptäckts härröra till en rysk konstgödselfabrik. Den är belägen uppströms vid floden Luga, som rinner ut i Finska viken.

  För mycket fosfor leder till övergödning i havet. Östersjön är i dag ett innanhav som är stressat på grund av många yttre påverkansfaktorer, både antropogena och naturliga. Övergödning i sin tur leder till syrefria bottnar, ett problem som bara breder ut sig i Östersjön.

  HELCOM är ett EU-initiativ och en sammanslutning av länderna kring Östersjön för att värna om dess miljö. Det var HELCOM som genomförde ett projekt för att mäta fosforhalter i Östersjön:

  A joint Finnish-Russian research group led by the Finnish Environment Institute (SYKE) within the EU-funded and HELCOM-led BALTHAZAR project carried out an intensive sampling program in the Luga River in October–December 2011 that has now indicated a previously unknown source of phosphorus to the Baltic Sea.

  HELCOM kommer att möta ryska myndigheter idag, onsdag, för att prata om fosforutsläppen från den ryska fabriken, enligt tidningen ATL.

  Bildkälla: http://www.helcom.fi/press_office/en_GB/gallery/

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.