(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Golfströmmen kan ge ett kallare klimat i Europa

Foto: RedAndr ( Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0),( GNU Free Documentation License)

Det varmare klimat som forskarna förutspår globalt kan ge motsatt effekt i Europa och istället leda till en avkylning. Den cirkulation som förser norra Europa med värme och bidrar till vårt milda klimat kan komma att förändras med globalt ökade medeltemperaturer, menar forskare i en ny studie.

Forskare har jämfört dagens läge med klimatutvecklingen under perioden Eem för 120 tusen år sedan. Medeltemperaturen var då högre än dagens temperaturer, vilket därför kan vara en relevant jämförelse med vad som kan komma att hända i framtiden. Forskare har hittat bevis för en plötslig nedkylning genom arkeologiska fynd av flora och fauna i norra Finland. Detta kan kopplas till en bromsning och försvagning av den Nordatlantiska havsströmmen som framkommit genom prover av havssediment. Det är den gren av Golfströmmen som förser Skandinavien med värme. Även i forskning gjord på dagens klimat har man sett indikationer på att Golfströmmen har försvagats.

Detta kan ha framkallats av att smältvatten från den Grönländska inlandsisen orsakat störningar i den Nordatlantiska havscirkulationen. Även om den exakta mekanismen bakom den plötsliga avkylningen är oklar, påvisar studien risken för plötsliga och storskaliga förändringar i klimatet omkring Nordatlanten under en fortsatt global uppvärmning, säger Karin Helmens vid Institutionen för naturgeografi, Stockholms universitet.

Vid en höjd global medeltemperatur ökar risken för smältande isar vid polerna. Den smältande isen består av färskvatten som påverkar cirkulationen då salthalten rubbas. Saltvatten är tyngre än sötvatten och sjunker därför mot botten. Även förändringar i luftströmmar kan ge stor påverkan på Golfströmmens cirkulation.

Läs hela rapporten här.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Du kan nu spara nyheter!

  Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

  OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.