Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Golfströmmen kan hotas av smältande isar


  Supermiljöbloggen har redan tidigare skrivit om
  två olika teorier kring att den globala uppvärmningen kan leda till kallare vintrar. Nu kommer ännu en upptäckt som tyder på att risken för att även kommande vintrar kan bli ovanligt kalla är stor.

  Denna gång är det smältande isar i Arktis som har lett till en snabb ökning av mängden sötvatten i Ishavet. Hela 7500 kubikkilometer färskvatten kommer så småningom att spolas ut i Atlanten vilket riskerar att störa Golfströmmen. Förändringar i salthalten sker regelbundet men det finns enligt forskaren Laura de Steur risk att konsekvenserna bli mer dramatisk än i det förflutna

  Havsisen smälter snabbare. Den är tunnare och mer rörlig, och kan därmed lämna Arktis snabbare. Dessutom kommer mer av isen att nå Atlanten som sötvatten istället för is.

  I värsta fall kan de här arktiska tillströmningarna radikalt förändra densiteten i det marina ytvattnet i den nordligaste Atlanten, säger Laura de Steur till New Scientist.

  Ökande mängd sötvatten var, enligt den dominerande förklaringen, orsaken till den senaste istiden som drabbade Europa för 13 000 år sedan. Inflödet av sötvatten var den gången betydligt större än den mängd som nu samlats upp men att golfströmmen skulle försvagas de kommande årtiondena är något som förutspås av vissa klimatmodeller.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.