(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Greenpeace avfärdar alliansens Arktispolitik

Greenpeace nya skepp Rainbow Warrior III är i Stockholm. Supermiljöbloggen bevakade idag en diskussion ombord på båten. Här är godbitarna!

Uppdaterat 22/11: Diskussionen finns nu att se i sin helhet här.

Deltog gjorde miljöminister Lena Ek (C) (n. t.h), Gustav Fridolin (MP) (u, t.v), Greenpeace Therese Jacobsson (u. t.h) och regeringens arktisansvarige Gustaf Lind (n. t.v)

Diskussionen tog sin utgångspunkt i  att Sverige är ordförande i Arktiska rådet fram till 2013. Carl Bildt håller i ordförandeklubban, vilket Supermiljöbloggen tidigare rapporterat om. Alla är överens om att ordförandeskapet innebär en möjlighet att sätta agendan i rådet.
Lena Ek lyfte fram att regeringen nu tagit fram en nationell strategi för det Arktiska rådet. Hon menade att arbetet nu är igång, samtidigt som mer forskning behövs. Hon underströk också vikten av opinionsbildning och sade att: “Om ingen lyfter miljöfrågan i media, så är det väldigt svårt att göra politik”.
Denna strategi fick kritik av Therese Jacobsson, ansvarig för Arktisfrågor på svenska Greenpeace. Hon säger till Supermiljöbloggen att: “Problemet med strategin är att den utgår ifrån att det kommer att utvinnas en massa fossila bränslen. Det anser vi att vi inte ska göra: Då kan vi inte nå tvågradersmålet och riskerar miljön. Hela grundförutsättningen för den strategin är felaktig.”
Även Gustav Fridolin kritiserade strategin och läste högt ur den del som handlar om kommersiella möjligheter som öppnar sig i Arktis för svenska företag. Han var även öppen för att ta Arktisfrågan till andra arenor, som FN, om inte Arktiska rådet kommer till tillräckliga beslut. Lena Ek upprepade att det är viktigt med forskning och opinionsbildning. I nästa mening kritiserade hon miljörörelsen för att “vilja rädda regnskogen, men skita i människorna som bor där”.
Lena Ek försökte sedan släta över motsättningarna med MP genom att vända sig till Fridolin och säga (Från @Supermiljoblogg på Twitter, där vi rapporterade direkt): “‘I Arktisfrågan är vi inte motståndare’ säger Ek med ett skratt. Fridolin avvisar inviten och pekar på riksdagsvotering nyligen. #Arktis”
Det politiska slaget om Arktis har sannolikt bara börjat. Här kan du läsa det vi tidigare skrivit om Arktis. 

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Du kan nu spara nyheter!

  Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

  OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.