Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Greenpeace påminner Miljöpartiet om sin egen valkampanj

  Foto: Miljöpartiet

  Inför riksdagsvalet förra året hade Miljöpartiet en valaffisch med en bild på Vattenfalls kolkraftverk och texten ”Låt kolet ligga!”. Nu, när partiet är i regeringsställning, planerar Vattenfall en försäljning av verksamheten, något som kan leda till att kolet tas upp.

  Supermiljöbloggen skrev i förra veckan om Jens Holm från Vänsterpartiet som lyfte frågan om Vattenfalls planerade försäljning av sin fossila verksamhet i Tyskland i en debatt med närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S).

  Jens Holm sa då att det mest ansvarsfulla i det här läget vore att verka för en successiv utfasning av kolkraften och ett stopp för nya kolgruvor, varpå Mikael Damberg svarade att det ännu är för tidigt att säga något om hur en möjlig affär kan se ut. Närings- och innovationsminister gjorde samtidigt klart följande:

  – Det är Vattenfalls styrelse som har fattat beslut om att titta över ägarstrukturen för den tyska brunkolsverksamheten. Regeringen har välkomnat detta.

  I dag, när Expressen-journalisten Niklas Svensson skrev på Twitter:

  Om MP:s språkrör rundas om Saudiavtalet också, då återstår väl egentligen bara kärnkraften, va

  fick han svar från Ola Spännar, kommunikationschef på Centerpartiet, som länkade till Supermiljöbloggens artikel och skrev:

  Och hur blir det egentligen med den? T ex de tyska kolkraftverken

  Detta fick i sin tur miljöorganisationen Greenpeace att posta den valaffisch som Miljöpartiet själva använde inför riksdagsvalet i fjol. På bilden visas Vattenfalls kolkraftverk i Jänschwalde, med texten ”Låt kolet ligga!”.

  Enligt Greenpeace finns det en stor risk att kolet nu kommer tas upp ur marken – detta samtidigt som Miljöpartiet hamnat i regeringsställning. I en debattartikel i Ny Teknik nyligen skrev Greenpeace chef Annika Jacobson vad en försäljning av Vattenfalls kolkraftsverksamhet i Tyskland kan tänkas leda till:

  Det vore naivt att tro att en köpare av kraftverken skulle gå in i verksamheten med avsikt att låta kraftverken stänga när de når sin tekniska livslängd. I marken runt kraftverken ligger en av Europas största fyndigheter av brunkol, och den som äger kraftverken har rätt att använda kolet utan kostnad.

  När Supermiljöbloggen häromveckan intervjuade klimat- och miljöminister Åsa Romson, som även är språkrör för Miljöpartiet, sa hon dock så här om situationen:

  – Från ägarens sida har vi varit tydliga med att det ska vara en ansvarsfull hantering av ägarstrukturerna. Och man ska komma ihåg att Tyskland planerar att minska på kolet i sin energimix. Så exakt var det här kommer att sluta vet jag inte. Vattenfall har ännu inte föreslagit en affär kring detta för ägarna.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra