Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Greta Thunberg fick dagsböter för klimataktion

    Klimataktivisten Greta Thunberg, här vid en demonstration utanför riksdagen, har för första gången dömts för en klimataktion. Foto: Supermiljöbloggen

    Klimataktivisten och Fridays for future-grundaren Greta Thunberg har dömts till dagsböter för ohörsamhet mot ordningsmakten vid en klimataktion i Malmö. ”En väntad dom, och aktionerna kommer att fortsätta” löd hennes kommentar efteråt.

    Det tog inte lång tid mellan den otillåtna aktionen vid oljehamnen och tills rättegång hölls. Det var strax före midsommar som Greta Thunberg och en rad andra aktivister satte sig ned på vägbanan och blockerade transporterna till och från oljehamnen i Malmö.

    De förklarade för tillkallad polis att de inte tänkte flytta på sig och fick lyftas bort från vägen.

    Bevisläget var därför det enklaste tänkbara. Polisen filmade aktionen och de tilltalade erkände omständigheterna utan prut.

    Under rättegången, som Greta Thunberg valde att genomföra utan någon advokat, förnekade hon emellertid brott. Hon hänvisade till nödvärn och betonade att Jorden är mycket illa ute. Klimatkrisen hotar liv, hälsa och egendom, medan aktivisternas agerande var helt försvarligt. De var lugna, och skadade varken någon människa eller egendom, framhöll hon enligt SvD.

    ”Lagarna fungerar inte mot klimatkrisen”

    Till TV4 som också var på plats vid rättegången sa Thunberg att lagarna inte fungerar mot klimatkrisen.

    Vi vet idag att de lagar vi har inte räcker för att rädda planeten. Det egentliga brottet begås av de industrier och företag vi försöker stoppa. Det är de som destabiliserar planeten, sa hon i inslaget.

    Tingsrättens dom löd på 30 dagsböter a 50 kronor samt en avgift på 1 000 kronor till allmänna brottsfonden, totalt alltså 2 500 kronor. Greta Thunberg deklarerar att hon accepterar domen och inte kommer att överklaga den.

    Däremot utlovade hon nya aktioner, troligen alltså även olagliga sådana. Och hon, liksom andra aktivister som tar till civila olydnadsaktioner behöver därmed ställa in sig på att gradvis mötas av hårdare straff.

    Önskemål om hårdare straff mot aktivister

    Det polariserade politiska klimatet, med allt starkare åsiktsskillnader inte minst i klimatfrågan, har piskat upp en hårdare stämning mot olydnadsaktivism. Redan våren 2022 deklarerade Moderaterna att obligatorisk häktning bör ske för de som medverkar i blockader mot vägar och liknande och att minimistraffet höjs från 14 dagar till ett års fängelse.

    Sedan valet i höstas finns nu möjligen en majoritet i riksdagen för detta synsätt.

    En och annan hårdare dom har nu avkunnats även i Sverige mot klimataktivism. Den första fängelsedomen föll hösten 2022 mot en person som bröt sig in på en mindre flygplats och limmade fast sig på landningsbanan.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.