Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Gripanden under klimatmöte bröt mot de mänskliga rättigheterna

  Den danska polisens agerande under klimatmötet i Köpenhamn för ett år sedan har nu fått rättsliga konsekvenser för poliskåren. Sammanlagt 250 personer kommer få ersättning ifrån den danska staten för polisens olagliga agerande. Värst ansåg domstolen att behandlingen var av de nästan 1000 personer som handfängslades och tvingades sitta på den iskalla marken i många timmar under den stora demonstrationen den 12 december. Dessa personer, som valts ut väldigt godtyckligt hade inte tillgång till toalett, vilket ledde till att flera kissade på sig. Domstolen fann behandlingen förnedrande och i strid med tredje paragrafen i europakonventionen till skydd för de mänskliga rättigheterna som säger att ingen ska utsättas för förnedrande bestraffning.

  Poliserna döms även i en rad andra fall där människor godtyckligt har fängslats. För oss som var där nere är domen knappast förvånande, samtidigt är detta bara en bråkdel av alla brott som polisen begick där nere. Själv minns jag en rad berättelser om människor som befunnit sig på fel plats och som omhändertagits, för att inte tala om när polisen stormar ett fredligt aktivistmöte med tårgaspatroner, eller de riktade gripandena mot ledande Europeiska aktivister.

  Förutom själva domarna skapar även ett ljudband från polisens insats under demonstrationerna debatt. På bandet säger ett polisbefäl att han vill se ”rödglödande batonger”, och att batongerna bör användas både mot demonstranter och journalister.

  Den danska polisen säger att de kommer överklaga domen.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.