Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Guldgruva väcker ilska i Rumänien

    Det är inte bara i Sverige som gruvupproret växer. I Rumänien protesterar tusentals människor för att stoppa brytningen av Europas största dagbrott.

    Regeringen har godkänt projektet, som ägs av det kanadensiska bolaget Gabriel Resources. Gruvan är värderad till 7-8 miljarder dollar, och 25 % av vinsten går till den rumänska staten. Rumänien brottas med hög arbetslöshet, och gruvförespråkarna menar att projektet leder till nya jobb. För att möjliggöra gruvan har regeringen justerat lagarna och gjort gruvan till ett riksintresse. Den nya lagstiftningen möjliggör även oljeutvinning med den kontroversiella och kemikalietunga metoden fracking.

    Gruvan om fyra dagbrott beräknas få en diameter på totalt 8 kilometer, och kommer att vara synlig från rymden. För att bryta guldet och silvret kommer 12 000 ton cyanid att användas varje år. År 2000 led Rumänien av ett cyanidläckage som dödade mängder av fisk även utanför landets gränser. Ämnet är redan i små mängder mycket giftigt, och ställer till stor skada när det når ekosystemen. 2010 diskuterades ett förbud mot giftet inom EU, men påtryckningar från gruvindustrin stoppade förslaget.

    Blir gruvan verklighet kommer fyra toppar i bergsområdet Karpaterna att utraderas. Miljöexperter varnar för en ekologisk katastrof, då bergen är en fristad för många utrotningshotade arter. Den rumänska delen av bergsregionen huserar ett stort antal varg, björn och lo. Området är unikt i Europa för sin biologiska mångfald och sina rika vattenresurser.

    Slutgiltigt beslut kommer att fattas av parlamentet under september.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.