Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Häktade aktivister på Grimsås mosse släpptes – kritik mot polis och åklagare

    Foto: privat

    Tre av ett 25-tal aktivister som försöker stoppa torvbrytning vid Grimsås mosse söder om Borås och som suttit häktade en dryg vecka släpptes på måndagen. Strax före åklagarens beslut hade de kvarvarande aktivisterna i ett brev begärt att också bli häktade och kritiserar rättsmyndigheterna för godtycke. Något som både ansvarig åklagare och polischef tillbakavisar.

    Sedan flera veckor pågår en öppen konflikt mellan aktionsgruppen Återställ Våtmarker och polisen och företaget Neova, som i år vill börja använda sitt över tio år gamla tillstånd för att bryta torv på den tidigare orörda mossen intill samhället Grimsås. SMB publicerade häromdagen ett debattinlägg från en av aktivisterna.

    Totalt har 15 personer varit föremål för anhållanden, och i tre fall alltså även häktning sedan den 1 augusti. Kammaråklagare Martin Westeröd i Borås säger till SMB att han nu fortsätter med sin förundersökning, och att misstanke om grovt olaga intrång på arbetsområdet på Grimsås mosse kvarstår gentemot 20 personer. Vartåt det lutar i åtalsfrågan kan han inte svara på ännu.

    Du får kritik från aktionsgruppen för att häktningen av tre personer varit godtycklig – alla har ju gjort intrång. Vilken är din kommentar till deras synpunkter?

    – För det första kan inte jag besluta om häktning, det ligger på tingsrätten. Och för det andra agerar jag med utgångspunkt från polisens utredning och är ju inte på plats själv. Min bedömning av vilka som ska häktas eller ej är inte godtycklig. Här finns det gradskillnader, till exempel bedömer jag sådant som återfallsrisken.

    Återställ Våtmarkers talesperson Helen Wahlgren hälsar beskedet om frisläppandet av de tre kamraterna med lättnad. Men hennes kritik kvarstår mot såväl åklagare som polis.

    Mot de sistnämnda framförallt för vad som skedde i fredags, eller snarare vad som inte skedde. Då skulle Återställ Våtmarkers aktiviteter vid mossen kompletteras med en demonstration och en invigning av ett självutnämnt ”naturreservat” på mossen. Där har aktivisterna byggt spångar och börjat resa ett fågeltorn.

    Under torsdagen informerade gruppen polisen om att man skulle hålla demonstration under fredag eftermiddag och även ta sig förbi den gränslinje på mossen som märkts ut som början på arbetsområdet.

    ”Vi kommer att genomföra våra aktioner ändå”

    – Polisen upplyste oss då om att detta innebär grovt olaga intrång och vi förklarade att vi ändå kommer att genomföra vår plan att bygga klart fågeltornet och uppehålla oss i arbetsområdet.

    Under fredag eftermiddag deltog, enligt talespersonen för samhällsföreningen i Grimsås, Jesper Rydin, cirka 50 bybor i demonstrationen tillsammans med de 20 aktivisterna.

    Medan byborna höll sig på den tillåtna sidan, överträdde aktivisterna enligt sitt löfte gränslinjen och fortsatte med sitt bygge av fågeltornet. Dock utan att mötas av ordningsmakten, som valde att inte vara på plats alls.

    – Varför prioriterade inte polisen att förhindra och beivra ett grovt brott, de visste ju både när och var det skulle begås? frågar sig Helen Wahlgren.

    Hon menar att polisens hantering av ärendet är en slags charad, med främsta syfte att skrämma och trakassera aktivister. Något som för övrigt Sverige och andra länder på senare tid kritiserats av FN för, tillägger hon.

    Pernilla Wetterskog, chef för lokalpolisområde Borås och ansvarig för insatserna i Grimsås, tillbakavisar beskyllningen i sin kommentar till SMB:

    – Nej vi skrämmer inga, och för övrigt har vi ju redan gjort anmälningar mot aktivisterna. Och jag vill betona att vi ser den grundlagsfästa yttrandefriheten som ytterst viktig. Och det första vi gjorde var inte att gripa folk, utan att satsa på dialog. Men när samma personer återkommer skruvas vår insats upp.

    Men om ni informeras av aktivisterna om att de ska fortsätta begå grovt olaga intrång, varför ingriper ni inte för att hindra brottet?

    – Beslutet att inte vara på plats fattades utifrån det operativa läget, där annat än Grimsås också finns med men som jag inte kan gå in på. Därtill har vi ju ett läge med pågående förundersökningar mot många inblandade.

    ”Bra dialog mellan polisen och aktivisterna”

    Wetterskog vill tillägga att hon fått en tydlig bild av att dialogen mellan polis och aktivister var god och att de ingripanden man fick göra var stillsamma och mjuka.

    – Vi har vår uppgift att se till att lagen följs och kan inte lägga detta åt sidan. Men det var ju inga bråkiga människor vi mötte – och om vi ska säga något positivt har det de strävar efter fått mycket uppmärksamhet i alla fall, avslutar hon.

    Det kan tilläggas att företaget Neovas torvbrytningsprojekt har mött stort motstånd, inte bara från invånarna. Även ortens stora företag, kabel- och fibertillverkaren Nexans som även äger en del av mossen, motsätter sig exploatering. Torvbrytningen, fruktar man, kan utlösa kraftigt dammande som kan störa känsliga tillverkningsprocesser. Efter begäran om inhibition – tillfälligt stopp – av brytningen ligger nu ärendet hos regeringen för avgörande.

    Enligt en grov uppskattning gjord av en våtmarksforskare kommer torvbrytningen på den aningen storleksbegränsade Grimsås mosse under hela produktionstiden frigöra cirka 300 000 ton fossil koldioxid, ungefär motsvarande ett års svenskt inrikesflygande.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.