Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Hälften av Danmarks el ska komma från vindkraft 2030

  Den danska regeringen presenterade på fredagen en ny plan kring energisystemet och hur grön tillväxt ska skapas i vårt grannland. Skriften som heter ”Vores energi” införlivar de förhoppningar som fanns när den nyaregeringen tillträdde tidigare under hösten.

  Det långsiktiga målet är 100 procent förnyelsebar energi till 2050 men redan till 2020 vill åtgärderna som är beskrivna i utspelet innebära att Danmark har genomfört kraftig energieffektivisering och att 50 procent av elektriciteten kommer från vindkraft. Kolkraften fasas ut till 2030 och hela el och värmebehovet täcks av förnyelsebar energi redan 2035. Klimat,energi och bygg ministern Martin Lidegaard säger:

  Vi måste säkra framtiden för det danska samhället genom att ställa om det danska samhället till en grön ekonomi i tillväxt. Omställningen kommer isolerat leda till högre elräkningar. Men det kan jämföras med försäkring. Det är investeringen som kostar extra, men jämfört med vad vi försäkrar oss mot, är det en relativt liten kostnad som kommer att bli riktigt bra att ge ut, om energipriserna stiger mer än vad vi förväntar oss idag, vilket det finns betydande risk för.

  Danmark marscherar iväg med stormsteg och lämnar Sverige långt bakom, man kan ju bara hoppas att den svenska regeringen kan börja snegla söderut.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.