Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Hälften av världens befolkning upplevde rekordvärme senaste decenniet

    Tre och en halv miljard människor upplevde rekordhöga temperaturer mellan 2013 och 2022. Det är en av slutsatserna från en analys publicerad av klimathemsidan Carbon Brief i veckan. Västeuropa är en av de regioner som sett flest rekord.

    I takt med att jordens värms upp och klimaten förändras blir extremväder, däribland värmeböljor – eller ‘heat waves’ på engelska – både vanligare och än mer extrema. Det har bland annat fastställts av FN:s klimatpanel IPCC. 2022 års rekordsommar i västra Europa, som orsakade svår torka och innebar att drygt 16 000 människor dog till följd av värme, är den senaste i raden av exempel.

    I onsdags publicerades en ny analys med hisnande starka slutsatser av organisationen Carbon Brief. Analysen, som utförts av klimatmodellforskaren, tillika IPCC-medförfattaren Zeke Hausfather, undersökte vilka delar av världen som upplevde rekordnoteringar på termometern någon dag under ett år. Carbon Brief undersökte åren 1950 till och med 2022. Genom att addera data över Jordens befolkning utspridd över världens alla hörn kunde organisationen visa att 40 procent av jordens yta och 3,5 miljarder upplevt värmerekord de senaste 10 åren. Ytterligare påvisar analysen att 6,3 miljarder människor lever idag i områden som sett värmerekord de senaste 30 åren.

    Carbon Brief / Carbonbrief.org

    Europa bland de värst drabbade

    Noterbart ur ett svenskt perspektiv är att Västeuropa – inklusive vårt land – är en av världens mest drabbade regioner. Detta syns i bilden ovan, där rött innebär värmerekord. Svenske klimatforskaren Johan Rockström har tidigare benämnt Europa som “ground zero” för den globala uppvärmningens konsekvenser, bland annat som en följd av de extrema värmeböljor som beaktats ovan.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.