Handlarna erkänner FN:s prognos – maten måste bli dyrare
De stora jättarna inom livsmedelshandeln, såsom Tesco och Wallmart, har envist kämpat mot miljöns och matproducenternas väl och ve för att pressa ner matpriserna maximalt. Nu erkänner brittiska Tesco att prishetsen är ohållbar.
I en intervju i The Observer berättar Philip Clark, chef på Tesco, att ökade krav från konsumenterna leder till att matpriserna måste stiga. Idag lägger genomsnittseuropéen en rekordlåg del av sin inkomst på mat. Resultatet är att handlarna håller nere producenternas ersättning, och att maten gör bisarra resor över hela jorden där innehållet tappas bort någonstans under resans gång (läs: hästköttsskandalen). Prispressen leder dessutom till att enorma, vattenslukande monokulturer, som matas med konstgödsel och gifter, favoriseras på bekostnad av jordbruk anpassade efter de naturliga förhållandena. Lantbrukarna skriver ofta kontrakt med handelsjättarna och med agro-företag som Mosanto, som tillhandahåller gifter, gödsel och patenterade fröer, vilket gör att de skuldsätter sig svårt om de vill lägga om sin produktion.
Intervjun blev väl mottagen från brittiska miljöskribenter, som svarar att vi är så förblindade av låga matpriser att vi inte ser de dolda kostnaderna i form av en förgiftad planet, höga koldioxidutsläpp, massdöd bland de naturliga pollinerarna och sjukdomar som galna kosjukan. Alla äter vi, menar författaren Wendell Berry, och därför är vi alla förpliktigade att engagera oss i jordbruket. Men därmed inte sagt att vi kan ignorera alla de som faktiskt köper billig mat av den enkla anledningen att de inte har råd med annat. Mat är en fråga om kunskap och status, och kunskap och status är en fråga om klass.
FN menar att matpriserna kan komma att stiga med 40 % under kommande decennium, främst på grund av den ökande medelklassen i Indien och Kina, som lämnar landsbygden för storstadslivet höga inkomster med tillhörande krav på hög köttkonsumtion och andra resurskrävande livsmedel.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till