Hanteringen av kärnkraftprojektet i Finland beskrivs som en fars
Blandade reaktioner efter att finländska arbets- och näringsministeriet dömt ut en av delägarna.
Tidigare i dag skrev Supermiljöbloggen om hur bolagsgruppen Fennovoimas kroatiske delägare har visat sig ha kopplingar till Ryssland, något som innebär att finländska arbets- och näringsministeriet inte ser att regeringens krav om 60 procent inhemskt ägande i kärnkraftsprojektet i norra Finland kan anses uppfyllt. Med inhemskt ägande avses företag som hör hemma i antingen EU- eller Efta-länder.
Reaktionerna på beskedet har varit blandade. Näringsminister Olli Rehn, som innan han blev minister förklarade att ”Finland hotas av att bli ett utomhusmuseum av misslyckade kärnkraftsprojekt”, säger nu till Yle Nyheter att regeringen ska behandla ärendet den 6 augusti. Detta ger Fennovoima tre veckor att hitta en ny investerare som uppfyller kraven på inhemskt ägande.
– Om det under den här tiden kommer nya, relevanta och hängivna inhemska delägare, så som till exempel Fortum, så överlägger vi ärendet på ett sätt som gynnar hela samhället, säger Olli Rehn till Yle Nyheter.
Ville Niinistö, ordförande för De Gröna, är kritisk och menar att regeringen går emot den överenskommelse som funnits med riksdagen, detta för att nu försöka vinna tid för att få in Fortum i projektet. I en intervju med Hufvudstadsbladet jämför Ville Niinistö Fennovoimahistorien med en dålig deckare och säger vidare:
– Jag är mycket förvånad om regeringen i slutändan kan säga något annat än nej. Det här är en fars, det är ett misslyckat politiskt ledarskap i Finland.
Från Fennovoimas ena delägare, Voimaosakeyhtiö SF, där svenska stålbolaget SSAB ingår, menar man dock att regeln om 60 procent redan är uppfylld, oavsett det kroatiska bolagets medverkan. Enligt Yle Nyheter motiverar vd:n Elina Engman detta med att ett nytt ägaravtal förhandlades fram strax innan Fennovoima lämnade in ansökan om byggnadslov. Avtalet innebär att Voimaosakeyhtiö SF andel i Fennovoima aldrig kommer att understiga 60 procent. Detta sågas dock av arbets- och näringsministeriet som menar att det inhemska ägandet är ungefär 55 procent utan det kroatiska bolaget.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till