Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Här är filmen som ska få oss att vilja rädda havet

    I går hölls en specialvisning av dokumentären Planet Ocean på biografen Grand i Stockholm. Universal Pictures bjöd in och Supermiljöbloggen fanns förstås på plats.

    Planet Ocean är gjord av filmarna Yann Arthus-Bertrand och Michael Pitiot. Med hjälp av forskare från en rad olika länder har de lyckats dokumentar unika havsmiljöer, men också miljöförstöring och överfiske. Nedan kan du se några av filmsekvenserna.

    Efter gårdagens visning frågades Kajsa Garpe ut. Garpe är fiskeexpert på Naturskyddsföreningen. Hon berättade att hon var imponerad av filmen men ansåg att den borde ha varit lite mer optimistisk på slutet.

    – Det är en film som får en förbannad, som får en ledsen. Men som förhoppningsvis också får en redo att agera. Och då måste vi få veta vad vi kan göra.

    Något som alltså inte helt klargörs i filmen.

    – Det är visserligen inte så himla lätt. Lösningarna på många av de här problemen handlar om vad våra politiker beslutar sig för. Samtidigt är det vi som har valt dem, så där har vi ju faktiskt ett ansvar.

    Som privatperson kan man dock agera på andra sätt, menar Garpe, även under tiden mellan de parlamentariska valen.

    – Ett sätt är att stödja eller engagera sig i organisationer som jobbar med de här frågorna dagligen. En annan bra sak är att se på sin konsumtion. Att köpa fisk är jättesvårt, det tycker till och med jag. Men vi har försökt underlätta det hela genom att ta fram en app, Grön guide, där man kan kolla vilka fiskar som är ok att köpa och vilka man ska undvika.

    I filmens slutskede förklarar speakerrösten:

    ”At this rate we are headed for catastrophe. What´s striking is that we don´t see what is happening.”

    Kajsa Garpe är inne lite på samma resonemang, att ett av grundproblemen kopplat till förstörelsen av våra hav handlar om att vi inte ser vad som försiggår nere i havens djup. Varför en film som Planet Ocean förstås fyller en viktig funktion.

    – Att vi inte ser vad som händer, det är en av orsakerna till att vi försummar haven. Att vi bottentrålar till exempel, det är som att fälla en hel skog för att enklare kunna skjuta ett rådjur. Men det ägnar vi oss åt, fram och tillbaka, i svenska vatten, europeiska vatten, afrikanska vatten, ja i hela världen. Och ingen höjer på ögonbrynen. Men om vi hade sett vad som händer på botten när de här trålarna drar fram och skövlar allt i sin väg, vi skulle inte acceptera det.

    Planet Ocean är cirka 90 minuter lång. Filmen visades på Stockholms filmfestival förra året och den 24 april släpps filmen på DVD.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.