Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Här är kemikalierna C vill få bort

  Centerpartiet har idag gjort ett utspel om ett paket för en giftfri vardag. Partiledaren Annie Lööf pekar i Svt ut flera kemikalier hon vill ha bort från marknaden, Supermiljöbloggen har kikat närmare på kemikalierna Centern vill bli av med.

  Bisfenol A: Centern vill ha totalförbud för den här kemikalien något som redan införts i Frankrike. Bisfenol A har kopplats till en rad hormonrelaterade effekter, Karolinska institutet konstaterar:

  ”BPA är ett hormonellt aktivt ämne med östrogena egenskaper. Störd utveckling av hjärnan, beteende och reproduktionsorgan, samt ökad risk för fetma och cancer efter exponering i fosterlivet är några effekter som har rapporterats i djurförsök. Vilka effekter som är relevanta vad gäller risken för människors hälsa, samt vid vilka exponeringsnivåer skadliga effekter uppstår, är dock omdebatterat.”

  Parabener: Centern vill också ha totalförbud mot vissa parabener. Rimligtvis syftar ”vissa parabener” på de parabener som heter propyl och butylparabener. Läkemedelsverket skriver:

  Däremot finns en osäkerhet kring (säkerheten hos) propylparaben och butylparaben och därför pågår fortfarande utvärdering av nya studier av dessa parabener. (…) Den hälsorisk med parabener som diskuterats under en längre tid gäller påverkan av kroppens hormonella system (även kallad endokrin effekt).

  Redan idag har Danmark gått före och förbjudit parabener i produkter för små barn, och det sker diskussioner på EU-nivå om samma förbud borde införas i hela EU.

  Ftalater – Lööf säger också att de vill införa en grön skatteväxling för att fasa ut bland annat Ftalater. Skatteväxingen skulle funka så att skatten på farliga kemikalier finansierar stöd till miljövänligare alternativ. Ftalater är en mjukgörare i plastprodukter som relativt lätt tas upp av kroppen. Naturskyddsföreningen skriver

  Många allvarliga hälsoeffekter kopplas till ftalater. Till de allvarligaste hör störningar i kroppens hormonsystem, störd könsutveckling och fertilitet, och cancer.

  Även här har Danmark gått före och förbjudit vissa Ftalater.

  Förutom detta vill Centern också stärka tillsynen, så att det blir svårare att använda otillåtna kemikalier, och göra det lättare att ställa krav på giftfria produkter vid offentlig upphandling. Däremot vill Centern fortfarande inte återinföra kadmiumskatten, trots att de själva konstaterade i en debattartikel idag att exponering för kadmium leder till benskörhet och kostar sjukvården 4 miljarder årligen i sjukvårdskostnader. Gissningsvis eftersom kadmiumskatten även är känd som ”skatt på konstgödsel”, något som inte går hem hos Centerns landsbygdsbas.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra