Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Här är klimatdebattens kanske bästa kommentarer

  På begäran av Miljöpartiet anordnades i går en riksdagsdebatt om klimatförändringens omfattning och effekter.

  Foto: Anders Hellberg

  Reglerna var enkla. En företrädare för varje parti hade rätt att delta och var och en fick möjlighet att prata tre gånger. Fem av partierna skickade sina miljötalespersoner medan Vänsterpartiet valde att skicka sin partiledare Jonas Sjöstedt och Miljöpartiet skickade sitt ena språkrör Gustav Fridolin. Från regeringen, och Centerpartiet, deltog miljöminister Lena Ek.

  Supermiljöbloggen tycker att debatten är så pass viktig att den bör ses i sin helhet. Därför har vi klippt in den nedan.

  Men först, eftersom det säkert finns de som undrar om det är värt att lägga två timmar på denna vår tids ödesfråga, vill vi bjuda på ett smakprov på hur rolig, spännande och intressant gårdagens klimatdebatt faktiskt var. Här kommer några av de kanske bästa kommentarerna.

  Johan Hultberg (M):
  – Detta duger inte, basunerar gärna oppositionen ut. Om det är vi överens. Vi i Sverige måste fortsatt minska våra utsläpp. Därför för Alliansen världens kanske mest ambitiösa miljö- och klimatpolitik.

  Josef Fransson (SD):
  – Fru talman! Det senaste i raden av påföljder där man använder klimatet för sin politiska agenda är köttskatt. Där tycks det som att självaste Jordbruksverket har tagits över av veganrörelsen.

  Jonas Sjöstedt (V):
  – Sverige äger Vattenfall, en av Europas verkliga miljöbusar. Menade majoriteten allvar med klimatfrågan skulle den ge ett ägardirektiv till Vattenfall om att de ska gå i spetsen för den förnybara energin och inte satsa på smutsig kol- eller gaskraft till exempel. Denna fråga äger regeringen, och man väljer att inte göra någonting.

  Lena Ek (C):
  – Självklart är det vårt ansvar att arbeta också på hemmaplan för att minska vår klimatpåverkan. Men från regeringens sida är vi mycket tydliga med att vi inte hjälper utvecklingsländerna genom att själva ta på oss tagelskjorta och duscha kallt.

  Gustav Fridolin (MP):
  – Kan miljöministern garantera att de åtgärder som nu föreslås i Färdplan 2050 också genomförs – att det finns en enighet bakom dem inom Alliansen – eller kommer det att gå att gräva fram även dem i Finansdepartementets papperskorgar i framtiden?

  Irene Oskarsson (KD):
  – Ska vi kunna klara våra utmaningar måste det ske globalt, regionalt och lokalt men också hos dig och mig. Då är det arbete som nu har gjorts med att ta fram Färdplan 2050, precis som sagts tidigare här, ett oerhört gott utgångsläge för att få i gång ett arbete i hela vårt land igen på det sätt som några av oss fick vår skolning i när vi jobbade med Agenda 21. Låt oss återigen sätta denna diskussion på alla människors översta hylla som det man vill prata och resonera om för att komma vidare.

  Matilda Ernkrans (S):
  – Jag vill citera Tomas Kåberger, tidigare generaldirektör på Energimyndigheten, som i en tidningsintervju sade: ”Däremot är det industripolitiskt förödande om riksdagen inte förstår att resten av världen nu gör större ansträngningar, har högre ambitioner och starkare styrmedel. Hänger vi inte med kommer dessa länders företag att ta över ledningen i utvecklingen.” Det händer någonting där ute, miljöminister Ek, en omställning som går snabbt och skapar nya jobb.

  Anita Brodén (FP):
  – Det krävs ett globalt klimatavtal, det krävs ambitiösare globala utsläppsmål och det krävs också ett skärpt EU-mål på 30 procent till 2020 och ett nytt, skarpare energieffektiviseringsmål. Sverige har inte gett upp. Sverige driver på. Vid klimatförhandlingarna i Cancún beslutades, med Sverige som pådrivande aktör, att skärpa tvågradersmålet om den samlade forskningen pekade på nödvändigheten. De forskningsresultat som nu är vid handen pekar tydligt i denna riktning, varför vi anser det nödvändigt att också på denna punkt anta en ambitiösare målsättning. Vi bör inrikta oss på att höjningen av jordens medeltemperatur inte bör överstiga en och en halv grad.

  Ek: Foto: Johan Ödmann/Regeringskansliet
  Övriga: Foto: Riksdagen

  Hej SMB-läsare!
  Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Hej SMB-läsare!
   Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra