Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Här är moderaternas hemliga klimatsvek

  Under ett tag har det varit oklart vilken hållning den svenska regeringen med moderaterna i spetsen haft i en nyckelfråga för EU:s klimatpolitik. Nu framkommer det att moderaterna stretar emot och riskerar att fälla ett viktigt progressivt förslag. Konsekvensen blir ett hårt slag mot en progressivare klimatpolitik. 

  Har finansminister Borg verkligen räknat på
  de positiva effekterna av en progressivare klimatpolitik?

  Frågan handlar om EU:s gemensamma utsläppshandel. Idag träffas EU:s medlemsländer för att diskutera ett förslag om att kraftigt skärpa utsläppshandeln. Flera förslag ligger på bordet. Alla handlar dock om att, precis som Supermiljöbloggen tidigare rapporterat om, dra ut eller skrota ett visst antal utsläppsrätter.

  Bakgrunden är att det i dagsläget finns ett stort överflöd av utsläppsrätter, som delvis beror på för låga ambitioner och delvis på den ekonomiska krisen. Överflödet har resulterat i låga priser och därmed låga incitament för företag att investera i förnybart istället för fossilt. Genom att dra ut ett antal utsläppsrätter hoppas man på att priset ska stiga som en följd av ökad efterfrågan på de utsläppsrätter som blir kvar. Effekten av detta beräknas kunna minska EU:s utsläpp med mer än 25 gånger Sveriges årliga utsläpp.

  Under hela processen har regeringen och moderaterna varit tysta med sin ståndpunkt i frågan. Nu uppdagas det dock, genom tankesmedjan Fores, att moderaterna är emot alla förslag i denna riktning. Detta gör moderaterna till ett närmast unikt parti i Europa, det är nämligen nästan bara de och den polska regeringen som motsätter sig förslagen. Sedan innan är Polen känt för att vara ett ankare i EU:s klimatpolitik, med en regering som ständigt motsätter sig högre klimatambitioner. Det är med andra ord inte ett sånt fint sällskap som moderaterna nu befinner sig i.

  Några som däremot varit öppna med sin ståndpunkt, och som därmed kanske kan ha influerat moderaterna, är Svenskt Näringsliv. De har skrivit en debattartikel om att förslaget kan skapa problem för den svenska industrin (debattartiklar som Supermiljöbloggen tidigare svarat på).

  Beräkningar från Fores visar emellertid att både Svenskt Näringsliv och moderaterna har fel. Förslagen om utsläppshandeln är inte bara bra för klimatet – de gynnar även industrin. Den ökning av priset som förslaget skulle få (från ca åtta Euro till 17 Euro) skulle kunna inbringa nästan 500 miljoner Euro för tidsperioden 2013-2020 för svenska företag (enligt tabell nedan). Detta eftersom den svenska industrin har varit bra på att ställa om och därför kunnat spara många utsläppsrätter.

  Svensk industri har många miljoner att tjäna på ökade klimatambitioner i EU. EUA betyder utsläppsrätt

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.