Hatt skeptisk mot skiffergas
Ett informellt energiministermöte har nyligen hållits i Dublin. Ministrarna diskuterade bland annat nya miljömål kring energi då de nuvarande löper fram till 2020. Även skiffergas behandlades, och många ministrar visade sig positiva till att utnyttja EUs resurser. Sveriges energiminister Anna-Karin Hatt är däremot skeptisk. På sin blogg skriver hon:
Under mötet diskuterade vi också utvecklingen när det gäller skiffergas, och hur de stora nya gasfyndigheter som nu kommer ut på världsmarknaden påverkar Europa. Och väldigt många länder runt borde gav uttrycks för en väldigt entusiastisk syn på skiffergas, nästan som om den vore en universallösning både när det gäller energipriser och minskade koldioxidutsläpp.
Men tillsammans med min franska kollega, Delphine Batho, påminde jag om skiffergasens baksidor. För även om skiffergasen kan ha ett mindre klimatavtryck än kol, så är den långt ifrån någon långsiktigt hållbar lösning. Bland mycket annat lyfte jag fram att Europa, om man bestämmer sig för att investera mer i kortsiktigt billig fossilgas, riskerar bygga fast sig i en infrastruktur och i ett fortsatt starkt beroende av fossila bränslen för lång tid framöver.
Andra risker med utvinning av skiffergas är:
- Att det vid hydraulisk spräckning kan uppstå vibrationer som skapar sprickor i berggrunden som i sin tur leder till att närliggande grundvattenmagasin och fastigheter skadas.
- Att grundvattnet kan blir förorenat och att grundvattentryck samt grundvattennivå kan förändras.
- Att marken i samband med borrning och utvinning påverkas.
- Att kemikalier läcker i samband med hydraulisk spräckning.
- Att det uppstår störande buller och transporter från borrplatser.
De största fyndigheterna inom EU kan hittas i Polen, men även i Tyskland, Holland, Belgien och i Storbritannien.
Handelsbanken rapporterade nyligen att skiffergasen slår ut satsningar på förnybar el, och ger Hatt vatten på sin kvarn.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till