Haven har varit rekordvarma i 6 månader
Haven har nu varit rekordvarma i ett halvt år. Den 14 mars slogs det första värmerekordet för havens medeltemperatur vid ytan. Samma skeende har sedan återupprepats varje dag i sex månader. Varmare hav tros bland annat ha bidragit till att stormen i Grekland och Libyen blev ovanligt kraftig.
Intresset på nyhetsplats må ha minskat, men det betyder inte att de rekordvarma temperaturerna i haven har gett vika. Som SMB rapporterade i mitten av juni när rekordtrenden hållit i sig i nästan tre månader var forskare och experter oroade och beskrev utvecklingen som “outforskad terräng”. En artikel i den vetenskapliga tidskriften Nature såg det som troligt att haven inte varit varmare på 100 000 år.
Att trenden fortsätter genom hela sommaren är anmärkningsvärt och oroande. Professor Samantha Burgess från EU:s klimattjänst Copernicus säger till brittiska BBC att “mars borde vara när haven är som varmast globalt, inte augusti.” Detta gör henne nervös kring hur mycket varmare haven kommer bli mellan nu och nästa mars, fortsätter hon.
Varmare hav ger kraftigare stormar
Det här påverkar världen på flera olika sätt. För en mer nyanserad redogörelse och bakgrund rekommenderas att läsa SMB:s tidigare artiklar på temat, från mitten av juni och mitten av juli (när haven hade varit rekordvarma i fyra månader). Kortfattat är varmare hav bland annat samhörande med fler marina värmeböljor och eskalerande korallblekning, vilka i sin tur drabbar ekosystem.
Dessutom bidrar varmare vatten till att cykloner och orkaner blir starkare, bland annat genom att de rör sig långsammare, vilket får dem att fälla mycket mer regn. De varma haven, tillsammans med att även den globala medeltemperaturen på land också är rekordhög, är sannolikt en bidragande orsak till stormen Daniel, som ödelagt delar av Grekland och nu senast Libyen. I Libyen har hittills drygt 11 000 bekräftats döda, med ytterligare 10 000 saknade.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till