Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  HaV:s nya riktlinjer för miljövänlig båtbottentvätt

  Lagom till att hösten börjar ta över Sverige med stormsteg och folk tar upp sina fritidsbåtar på vinterförvaring släpper Havs- och vattenmyndigheten en ny rapport med riktlinjer om miljövänligare båtbottentvätt.

  – Alla båtbottenfärger innehåller miljöfarliga ämnen, somliga mer än andra. Spolplattor och borsttvättar är ett sätt att se till att gifterna i det spillvatten och skräp som bildas när man tvättar sin båt inte kommer ut i naturen, säger Janna Ekholm, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

  De nya riktlinjerna innebär hårdare nivåer på vad som får släppas ut. Ämnena det gäller är TBT, koppar, irgarol och zink som måste renas från vattnet. Dessutom måste filtren bytas med jämna mellanrum. Det är nämligen inte alltid att vattnet renas innan det släpps ut igen. Det ska det alltså bli ändring på i och med rapporten som släpptes i början på september, enligt ett pressmeddelande från HaV.

  Rapporten går att läsa här: http://www.havochvatten.se/download/18.b62dc9d13823fbe78c800015211/B%C3%A5tbottentv%C3%A4tt+HaV+rapport+2012_9.pdf

  Du kan även läsa vårt fördjupningsinlägg om båtbottenfärger och -tvätt här: https://supermiljobloggen.se/2012/09/batbottenfarger-och-andra-alternativ.html

  Bild: HaV (beskuren)

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.