Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Havsnivåer stiger snabbare än på 2100 år

  En ny studie som ger den mest detaljerade inblicken hittills i hur havsnivåerna förändrats de senaste 2100 åren fastslår att de havet idag stiger på ett sätt som de inte gjort förr.


  Forskarna som genomförde studien fann att havsnivån var relativt stabil från 100 f.kr. till 950 e.kr. men att nivåerna därefter steg med ca en halv millimeter om året de kommande fyrahundra åren på grund av ett varmare klimat. Den perioden följdes av en stabil period som ofta kallas ”den lilla istiden”. Därefter har havsnivåerna stigit desto snabbare. Forskarna fann att havsnivån sedan industrialiseringen stigit med i snitt två millimeter om året.

  Två millimeter om året låter inte som särskilt mycket men det är en siffra som stiger och över tid gör det stor skillnad. Studier indikerar att det kan handla om över en meter innan seklets slut.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.