Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Hem på högvarv

  Ett hem som går på högvarv när du är hemma och varvar ner när du inte är där. Låter det som Science Fiction? Tekniken finns redan.   En stor del av utsläppen av växthusgaser orsakas av byggnader och hur vi använder dem. De apparater vi använder oss av drar el och många behöver egentligen inte vara på hela tiden. Att stänga av standby kan spara på både energi och pengar.

  Anna Forsberg, Miljöchef på Skanska bostadsutveckling säger till Teknik360:

  Redan nu finns det system där det räcker med att trycka på en enda knapp när du lämnar din bostad. Då släcks all belysning, värmeslingor i golvet stängs av och ventilationen minskar. Ett sådant system finns till exempel i projektet Ekelunden i Lund.

  Tekniken är redan vanlig på hotell, där ett nyckelkort sätts i en hållare, som aktiverar elen för rummet.

  För att ytterligare sänka utsläppen från bostäder, kan de renoveras och energieffektiviseras. I området Brogården i Alingsås ska energiförbrukningen minskas från 216 till 92 kilowattimmar per kvadratmeter genom bättre isolering och smartare användning av energi.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.