Het valfråga: Hur ska jordbruket räddas?
Socialdemokraterna vill tillsammans med näringslivet starta ett nytt bolag, Svensk Mat, som ska hjälpa till med produktutveckling av svenska livsmedel. Samtidigt minskar EU sitt långsiktiga jordbruksstöd till Sverige med en halv miljard.
– Jordbrukspolitiken är en katastrof för för landet, säger Sven Erik Bucht, regionalpolitisk talesperson för Socialdemokraterna. Vi vill ta kraftfulla tag när det gäller de gröna näringarna. Sverige är idag Europas största livsmedelsimportör. Så ska det inte fortsätta, menar han i en intervju i Dagens Nyheter.
Socialdemokraterna presenterar därför lagom till Almedalsveckan ett förslag till ett samägt bolag som ska hjälpa svenska matproducenter att öka sina inkomster. Förslaget betonar effektivisering, men inte i bemärkelse av sänkta miljö- och djurskyddskrav. Partiet menar att det är just dessa faktorer som bygger svenska livsmedels starka varumärke. Istället vill man titta på hur en större del av vinsten kan gå tillbaka till producenten, och inte stanna hos stora handlare.
Landsbygdspolitiken har rusat upp som en angelägen fråga inför valet 2014. Centerpartiet har fått konkurrens av Vänstern, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna, som alla vill framstå som det ”nya landsbygdspartiet”.
Svenskt jordbruk är beroende av bidrag från EU, som nyligen har beslutat att kraftigt dra ner på det långsiktiga stödet. De gröna näringarna – jordbruk, skogsbruk och fiske – utgör den ekonomiska grunden för landsbygdens överlevnad. Näringarna bygger på nyttjande av naturens resurser, och har därför en central roll i arbetet för att bevara levande ekosystem och biologisk mångfald. Landsbygdspolitik är därför i högsta grad miljöpolitik, menar Lantbrukarnas Riksförbund (LRF). De är oroliga för vad de minskade bidragen får för konsekvenser.
En liter svensk mjölk har exempelvis hälften så stor miljöpåverkan som världsgenomsnittet. Ändå används 600 000 hektar mark i andra länder för att producera mat åt Sverige. På så vis får andra länder stå för svenskarnas klimatpåverkan, menar LRF. De storskaliga jordbruken som producerar vår mat utomlands är ekonomiskt fördelaktiga eftersom de är baserade på enorma monokulturer i kombination med flitigt användande av gifter och konstgödsel. Dessa metoder är djupt problematiska ur miljösynpunkt då de utarmar mångfalden, sliter ut jordarna, övergöder vattendrag och släpper ut stora mängder växthusgaser.
Centern vill kompensera de förlorade EU-pengarna med statliga medel, men har ännu inte fått gehör från övriga Allianspartier. De vill dessutom göra en omfördelning så att mjölkbönder får mer och växtodlare mindre. En skiljelinje mellan Socialdemokraterna och Centern är arbetsgivaravgiften – S vill höja medan C vill sänka. Mjölkbonden Sören Isberg ger i Dagens Nyheter förslag till en kompromiss:
– Regeringen borde differentiera arbetsgivaravgiften, så att den blir lägre ju längre bort från centralorten ett företag finns.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till