Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Historisk seger för miljörörelsen i Norge

  Den norska regeringen lade idag fram en uppdatering av förvaltningsplanen för Barentshav- Lofoten som bland annat innehöll ett stopp för en konsekvensutredning. Konsekvensutredning ses av flera norska miljöorganisationer som ett första steg för att öppna upp för oljeborrning i de tidigare skyddade Lofoten, Vesterålen och Senja. Naturen i området är både ovanlig och sårbar med stora förnyelsebara resurser i form av framförallt fiskeri och turism.

  Beslutet om konsekvensutredning har den senaste tiden lett till massiva protester, bland annat i form av ett fackeltåg som samlade över 1200 personer i centrala Oslo i onsdags. Trots att dagens avgörande ses som en historisk seger är det på många sätt en kompromiss som presenteras. Dels öppnas nu för ökat tryck på de östra delarna av Barnets hav och dels ska en kunskapsinhämtning som kommer snabba på en eventuell framtida konsekvensutredning att påbörjas.
  Trots frågetecken i framtiden jublas det idag bland de som kämpat för ett oljefritt Lofoten, Vesterålen och Senja.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.