Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Klädjätten H&M samlar varje år in miljontals använda plagg i sina butiker, med löftet att de ska tas omhand på ett ansvarsfullt sätt. När Aftonbladets journalister Staffan Lindberg och Magnus Wennman bestämde sig för att fästa air tags i tio inlämnade plagg växte en annan sanning fram.

    H&M säger sig vara mitt uppe i omställningen till cirkulärt mode. Ett centralt argument är insamlingsboxarna i butiken – kunderna uppmanas att lämna in plagg de inte längre använder, så att de kan få nytt liv. 

    Men så är inte alltid fallet. Aftonbladets granskning visar att H&M på kort tid dumpat över en miljon plagg i Ghana. I huvudstaden Accra är havsbotten och stranden täckta av klädesplagg. Tillsammans reser de spårade plaggen ett och ett halvt varv runt jorden under våren. 

    De plagg som inte hamnar i Ghana dyker upp i Benin, Indien och Rumänien, och två av plaggen mals ner till fibrer. Trots att H&M lovar att kläder i bra skick – som dessa var – ska återbrukas. 

    Att plagg från västvärlden hamnar i utvecklingsländer är tyvärr inte ovanligt. SMB har tidigare rapporterat om sopberget på Jamestown Beach i Ghana, där second hand-kläder från bland annat Sverige skapar stora problem. Bland annat hamnar mikroplaster i haven, samtidigt som havssköldpaddor och fisk slås ut. 40 procent av kläderna som kommer till Ghana beräknas gå till spillo.

    H&M har tidigare varit i blåsväder för sina ouppfyllda hållbarhetslöften. Företaget har bland annat stämts för att ha målat upp en bild av återvinningsverksamheten som större och mer tillgänglig än vad den egentligen är, något som bland andra Aktuell Hållbarhet har rapporterat om. 

    Modeindustrin, särskilt fast fashion-delen, är högst problematisk ur klimat- och miljöperspektiv. De låga priserna möjliggör konsumtion långt över planetens gränser och skapar överflöd av kläder – både i butiken och garderoben. Plagg som köps används för få gånger – snittantalet är sju – och bristande kvalitet, fast fashion-världens signum, gör att shoppingbehov snart uppstår igen.

    H&M är förstås inte den enda boven i dramat, men de sticker ut: dels som en av de största modekedjorna i världen, dels som en av de mest offensiva i sin hållbarhetskommunikation. Det här visar än en gång att hållbarhetslöften måste granskas – och att modeindustrin har mycket arbete framför sig. Särskilt eftersom branschen beräknas stå för tio procent av de globala utsläppen – mer än internationella flygningar och internationell sjöfart tillsammans.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.






      Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

      Självklart vill jag hjälpa till!