Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Det stora Auroramålet, där 600 svenska ungdomar stämmer staten för bristande klimatpolitik, har fått prövningstillstånd av Högsta Domstolen. Vad domstolen ska avgöra är inte själva sakfrågan, utan om målet alls kan prövas i en domstol enligt svensk rätt.

    Auroramålet lämnades in till Nacka tingsrätt i slutet av år 2022 i form av en stämning mot den svenska regeringen, vilket SMB berättade om.

    Aurora-ungdomarnas utgångspunkt är att landets regering med sin bristande klimatpolitik hotar deras mänskliga rättigheter genom det hot mot deras framtid som klimatkrisen utgör.

    Hösten 2023 kom domstolens utslag: den ställde frågan om det är möjligt att via juridiken hålla politiker rättsligt ansvariga för sina beslut. Och konstaterade att Högsta domstolen måste vara den instans som prövar detta.

    I veckan kom så Högsta domstolens beslut att ta sig an målet.

    Det känns jättebra. Det här innebär att HD inser det oerhört brådskande behovet av att utreda om det går att pröva vad svenska staten har för ansvar att begränsa klimatkrisen, säger Auroras juridiska talesperson Ida Edling till Aktuell Hållbarhet.

    Sedan Nacka tingsrätt beslutade sig för att vända sig till Högsta domstolen för vägledning, har frågan spetsat till sig på ett intressant sätt, efter Europadomstolens uppmärksammade beslut nyligen.

    Europadomstolen för mänskliga rättigheter, vilkens konvention 46 stater anslutit sig till och däribland Sverige, har beslutat att ge ett antal schweiziska äldre kvinnor rätt i ett klimatspörsmål. ”Klimaseniorinnen”, som de kallar sig, stämde sin regering för bristande klimatpolitik som, framhåller de, hotar deras hälsa och därigenom kränker deras rättigheter.

    Domstolen gav dem rätt, medan två andra mål med klimatkritiskt innehåll avvisades. Frågan som ska ställas är om utslaget från den internationella domstolen, vars rättsordning gäller även för Sverige, innebär ytterligare tryck på svenska HD att släppa fram en prövning i sak av Auroramålet.

    Ida Edling hyste gott hopp i sin tidigare kommentar till Europadomen:

    Det är nu tydligt att alla 46 stater som påverkas av Europakonventionen är skyldiga att se över och, om nödvändigt, drastiskt skala upp sin klimatpolitik för att skydda mänskliga rättigheter, sa hon i SMB:s artikel om fallet.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.