Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Hushållen betalar mer för koldioxidutsläpp än företag

  Enligt en utredning som Riksrevisionen har gjort visar det sig att privatpersoner betalar mer i skatt för koldioxidutsläpp än vad företag gör.

  För ett ton koldioxid betalar svenska hushåll cirka 2800 kronor, för samma mängd betalar näringslivet cirka 140 kronor. Trots att klimatrelaterad beskattning är ett av våra effektivaste ekonomiska styrmedel så riskerar dessa skillnader att urholka systemet och göra det verkningslöst.

  Det beror också på att vi har delat ut utsläppsrätter gratis till svenska företag och har ett överskott av hur mycket vi får släppa ut.

  Riksrevisionen föreslår i sin rapport att:

  Regeringen bör samlat rapportera hur stora förorenarnas kostnader för klimatrelaterade skatter och utsläppsrätter är i förhållande till utsläppens storlek. Rapporteringen bör omfatta hur mycket olika förorenare betalar. Regeringen bör också peka ut ett tydligt ansvar för samordning av kontinuerlig datainsamling, analyser och en samlad rapportering av kostnader av de klimatrelaterade skatterna, handelssystemet för utsläppsrätter och samspelet mellan dessa styrmedel.

  Systemet med utsläppsrätter har tidigare utsatts för kritik för att vara för billiga och att det inte gynnar klimatet i så hög mån som det varit menat.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.